Αφιέρωμα τσικνοπέμπτη: Η ιστορίας της στην Ελλάδα και ένα μεγάλο μυστικό…

0
812

Τσικνοπέμπτη σήμερα και λογικά και εσύ θα είσαι από εκείνους που γνωρίζουν τα πάντα μόνο για τα ψητά στα κάρβουνα. Όμως που έχεις τις ρίζες του το συγκεκριμένο έθιμο, είναι μόνο ελληνικό και γιατί «γιορτάζεται» εν μέσω των Αποκριών;

Η Τσικνοπέμπτη, είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της Κρεατινής εβδομάδας. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, αναμένοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και σεβόμενοι τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, η Τσικνοπέμπτη τοποθετήθηκε ανάμεσα, ως μια ημέρα εκτόνωσης με «τσίκνισμα» και φαγοπότι. Η αφθονία και η διασκέδαση της συγκεκριμένης ημέρας, παραπέμπουν σε πρακτικές που σχετίζονται με την ευφορία της γης και που σημαίνουν την προετοιμασία για την Μεγάλη Σαρακοστή.

Ήρθε η Τσικνοπέμπτη και θέλεις να φας άφοβα χωρίς τύψεις; Δες τι πρέπει να κάνεις!

Όμως ήρθε η ώρα να μάθεις και ένα μεγάλο μυστικό που λογικά δεν γνώριζες! Η Τσικνοπέμπτη όμως δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό έθιμο.

Οι  Γερμανοί  γιορτάζουν αντίστοιχα την λεγόμενη Weiberfastnacht, ή αλλιώς το καρναβάλι των γυναικών ή αλλιώς το κόψιμο της γραβάτας. Σύμφωνα με τον εν λόγω έθιμο οι άνδρες που φορούν γραβάτα, πρέπει να «υποταχθούν» στην εξουσία των γυναικών, οι οποίες αναλαμβάνουν να την κάνουν κομματάκια με ένα ψαλίδι.

Οι Γάλλοι, από την άλλη πλευρά, γιορτάζουν την Mardi Gras ή σε απλά ελληνικά την Λιπαρή Τρίτη. Ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά τρώνε κρέπες αποχαιρετώντας και εκείνοι με τον τρόπο αυτό, ότι δεν πρέπει να καταναλώσουν την περίοδο της νηστείας. Παράλληλα, ντύνονται καρναβάλια και γλεντάνε σε μεγάλα πάρτι με μουσική και χορό.

Αλλά και στην Ισπανία υπάρχει αντίστοιχη ημέρα με τη δική μας Τσικνοπέμπτη, και δεν είναι άλλη από την  Jueves Lardero. Μουσική χορός και φαγητό που θυμίζει σε πολλά πράγματα τα δικά μας έθιμα έχει ο συγκεκριμένος μεσογειακός λαός για να γιορτάσει την έναρξη της νηστείας!

Και όσον αφορά τη χώρα μας, μερικά από τα πιο ξακουστά έθιμα στην ελληνική περιφέρεια είναι κάποια από τα παρακάτω:

Στην Θήβα όπου σύμφωνα με την λαογραφία, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης αρχίζει ο “βλάχικος γάμος” που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό.

Στην Πάτρα Ιδιαίτερη κατά τη διάρκεια του Πατρινού καρναβαλιού, εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα “ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς” και “τα Τριτάκεια του Λάζαρη”. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η πλατεία 25ης Μαρτίου και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.

 Στην Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Το συγκεκριμένο έθιμο δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την comedia dell’ arte. Σ’ αυτήν συμμετέχουν νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό – κουτσομπολιό, στα παράθυρα των σπιτιών τους με ξεκαρδιστικές ιστορίες και βγαίνουν στη φόρα όλα τα άπλυτα των υποτιθεμένων πού έπεσαν σε διάφορα σφάλματα.

Απλά πράγματα αντρικά: Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες φούρνου