Skip to main content

Ακόμη και οι πιο απλές καθημερινές τροφές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και να βλάψουν σημαντικά την υγεία σου, γι΄ αυτό πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών για να προστατέψεις τον οργανισμό σου από όλα τα μικρόβια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς που απειλούν καθημερινά την υγεία σου!

 

Διατροφή και Υγεία: 4 Τροφές που δημιουργούν φλεγμονή στον οργανισμό σου!

 

Δες παρακάτω ποιες 7 τροφές πρέπει να προσέχεις πριν τις βάλεις στο γεύμα σου!

 

Μείγμα Λαδιού

Μπορεί να σου αρέσει η ιδέα να φτιάξεις ένα δικό σου λάδι με διάφορα βότανα όπως το να προσθέσεις λίγο σκόρδο ή δεντρολίβανο σε ένα βαζάκι με ελαιόλαδο, το πρόβλημα όμως είναι πως μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία σου, αφού μπορεί να πάθεις μια μορφή τροφικής δηλητηρίασης, την αλλαντίαση η οποία μεταφέρεται από το χώμα του εδάφους και μια τοξίνη η οποία παράγει βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα στα σφραγισμένα δοχεία των φαγητών. Γι΄ αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο αν δεν παρέχεις την απαραίτητη προστασία στα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιείς.

Φρόντισε να βάζεις στο ψυγείο το μείγμα λαδιού σου ή ανακάτεψε το με όξινα συστατικά όπως ξύδι το οποίο μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων και να σε σώσει από θανατηφόρα συμπτώματα, όπως παράλυση προσώπου και δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης φρόντισε να μουλιάσεις τα μυρωδικά που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις στο μείγμα σου, όπως το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τον βασιλικό και τη ρίγανη, σε 3% κιτρικό οξύ για 24 ώρες πριν τα προσθέσεις στο μείγμα λαδιού, για να περιορίσεις τον κίνδυνο της μόλυνσης.

 

Πεπόνι

Τα βακτήρια αναπτύσσονται ραγδαία στις υγρές τροφές, όπως το πεπόνι όπου οι άνθρωποι δύσκολα το καταναλώνουν όλο με μια φορά, διότι παίρνει χρόνο για να το καθαρίσεις, να βγάλεις τη φλούδα και τα σπόρια, να το κόψεις και να το αποθηκεύσεις. Γι΄ αυτό υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθεί το φρούτο και να δώσει την ευκαιρία στα βακτήρια να αναπαραχθούν, ειδικότερα όταν τα κομμάτια που έχουν περισσέψει δεν έχουν αποθηκευθεί στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από το κόψιμο.

Για να αποφύγεις την εξάπλωση των βακτηρίων από τη φλούδα μέχρι τη σάρκα, φρόντισε να ξύσεις την εξωτερική επιφάνεια με πόσιμο νερό και με μια καθαρή βούρτσα ειδική για καθαρισμό των φρούτων.   

 

Φρέσκος μαϊντανός

Τα φρέσκα μυρωδικά μπορούν εύκολα να απορροφήσουν διάφορα βλαβερά μικρόβια από το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν αλλά και από τα διάφορα ζώα που μπορεί να τα περιβάλλουν. Επίσης η πολυσύνθετη κατασκευή τους και τα μικροσκοπικά φύλλα τους κάνουν το σωστό καθάρισμα μια δύσκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα πολλά βακτήρια να παραμένουν ανέπαφα ακόμη και αν τα έχεις για ώρες κάτω από τρεχούμενο νερό.

Για να αποφύγεις την μόλυνση και να διατηρήσεις τα μυρωδικά σου φρέσκα, φρόντισε να τα αποθηκεύεις στο ψυγείο με θερμοκρασία κάτω από τους 4.5 βαθμούς, να κόβεις τα κατεστραμμένα φύλλα και κοτσάνια, να πλένεις καλά κάθε φύλλο ξεχωριστά κάτω από τρεχούμενο νερό και να τα στεγνώνεις ταμποναριστά με ένα απορροφητικό χαρτί για να απομακρύνεις όλα τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια.

 

Μη παστεριωμένοι χυμοί φρούτων

Ένα μπουκαλάκι χυμού μπορεί να περιέχει δεκάδες μήλα και αν ένα ή δύο από αυτά είναι μολυσμένα τότε τα βακτήρια θα εξαπλωθούν σε όλη τη παρτίδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τροφικές δηλητηριάσεις. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον χυμό μήλου διότι τείνει να παράγεται από τα μήλα που πέφτουν στο έδαφος με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο επιρρεπή στη μετάδοση μολύνσεων.

 

Άψητο κοτόπουλο

Το βακτήριο που αναπτύσσεται στα κοτόπουλα και ονομάζεται σαλμονέλα, είναι πολύ επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία αφού μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, πυρετό και εμετό για περισσότερο από 3 μέρες μετά την κατανάλωση. Είναι πολύ σημαντικό να μαγειρεύεις το φαγητό σου στη σωστή θερμοκρασία (165 βαθμούς για το κοτόπουλο), για να σκοτωθούν όλα τα βακτήρια. Επίσης φρόντισε να αποθηκεύεις το περισσευούμενο φαγητό στο ψυγείο αμέσως έτσι ώστε να εμποδίσεις την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Όλα τα κρέατα πρέπει να τα χειρίζεσαι με τον ίδιο τρόπο για να αποφύγεις την μετάδοση μολύνσεων. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό να πλένεις αμέσως πολύ καλά τα χέρια σου αλλά και όλες τις επιφάνειες που έχουν εκτεθεί σε ωμό κοτόπουλο, για να αποφύγεις την μετάδοση των βακτηρίων σε άλλες τροφές που μπορεί να βάλεις στο στόμα σου.

 

Ζύμη για μπισκότα

Όσο και αν κανείς δεν θέλει να πιστέψει πως η ζύμη για μπισκότα μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη υγεία μας, δυστυχώς όμως ακόμη και αν χρησιμοποιείς παστεριωμένα αυγά, τα περισσότερα γλυκά τείνουν να περιέχουν αλεύρι και αυτός είναι ο λόγος που κάνει τη ζύμη επικίνδυνη. Διότι το αλεύρι μπορεί εύκολα να κολλήσει βακτήρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλέσματος.

Τα βακτήρια αγαπούν το υγρό και ζεστό περιβάλλον και γι΄αυτό μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν όταν ανακατεύεις το αλεύρι με ζεστά υγρά όπως το λιωμένο βούτυρο.  Επίσης οποιοσδήποτε που βοηθάει με τη ζύμη μπορεί να μεταφέρει ιούς στη ζύμη, οπότε οι πιθανότητες για μόλυνση είναι αρκετά υψηλές μέχρι να βγάλεις τα μπισκότα σου από το φούρνο.

 

Ωμοί ξηροί καρποί

Οι καρποί των δέντρων μαζεύονται όταν πέφτουν στο έδαφος, όπου τα ζώα και το χώμα μπορεί να μολύνει το κέλυφος τους με βλαβερά βακτήρια. Το να σπας τους ωμούς ξηρούς καρπούς με τα χέρια σου είναι η ιδανική ευκαιρία για να μεταφερθούν τα βακτήρια από το κέλυφος στον καρπό.

Είναι ένας σημαντικός λόγος που πολλοί ξηροί καρποί συνδέονται συχνά με την σαλμονέλα. Από την άλλη μεριά όμως οι ψημένοι ξηροί καρποί μπορούν να είναι πολύ υγιεινοί για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού η ζεστή θερμοκρασία στην οποία ψήνονται, μπορεί να σκοτώσει όλα τα μικρόβια που υπάρχουν στην επιφάνεια τους.

 

Για ποιο λόγο δεν πρέπει ποτέ να ξαναβάλεις φέτα λεμονιού στο ποτό σου!