Πώς τα πράσινα μήλα καταπολεμούν την παχυσαρκία;

«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» λέει η παροιμία και αν αυτό το μήλο είναι πράσινο (ποικιλίας «γκράνι σμιθ») τότε εκτός από το γιατρό, θα κάνει πέρα και τα κιλά!

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικό Food Chemistry, ένα πράσινο μήλο την ημέρα μπορεί να είναι το «κλειδί» για την πρόληψη κατά της παχυσαρκίας.

Τα πράσινα μήλα της ποικιλίας «γκράνι σμιθ» (Granny Smith) μάς κάνουν να νιώθουμε το στομάχι μας «γεμάτο», αναστέλλοντας τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της, τα πράσινα μήλα ευνοούν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, που ενισχύουν το αίσθημα του «φουσκώματος».

Οι μη εύπεπτες ενώσεις που περιέχονται στο συγκεκριμένο μήλο, στις οποίες περιλαμβάνονται φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, δε διασπώνται από τα οξέα του στομάχου.

«Ζυμώνονται» στο παχύ έντερο από βακτήρια που υπάρχουν εκεί και βοηθούν στην ανάπτυξη των φιλικών για τον οργανισμό μας βακτηρίων που «ζουν» στο εντερικό σύστημα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Washington State δοκίμασαν πολλές ποικιλίες μήλων σε ποντίκια, για να διαπιστώσουν ποιες προκαλούσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των φιλικών για τον οργανισμό βακτηρίων… και νικητές αναδείχτηκαν τα πράσινα μήλα!

Η ισορροπία των βακτηρίων στο παχύ έντερο στους παχύσαρκους ανθρώπους συχνά επηρεάζεται με τρόπο, που διαταράσσει τη λειτουργία του μεταβολισμού και να τους κάνει να νιώθουν πείνα.

Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι τα περιττώματα των υπέρβαρων ποντικιών, που είχαν φάει πράσινα μήνα, είχαν αλλάξει και είχαν γίνει παρόμοια με εκείνα των αδύνατων ποντικιών.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που συνδέονται με την παχυσαρκία.

*/