Πώς ν’αποφύγεις την επιθυμία να “σκοτώσεις” το ξυπνητήρι σου

0
781

Ίσως κοιμηθήκατε για ακόμα μια φορά χάλια χθες βράδυ ή ίσως η απόφαση να πέσεις για ύπνο δεν είναι ακριβώς απόφαση αλλά συμβιβαστική λύση ή «πρόταση» από το ξυπνητήρι (γιατί δεν έχεις και πολλές επιλογές).

Νομίζεις ότι με ένα ύπνο διαρκείας και βαθύ την επόμενη ημέρα, θα αποκαταστήσεις τη ζημιά, αλλά μάλλον γίνεσαι χειρότερα

Σκέφτεσθε ότι μπορείτε να το αντισταθείτε με ένα ωραίο, μακρύ, 8ωρο κατά προτίμηση, ύπνο – αλλά τότε θα καταλήξετε να αισθάνεστε χειρότερα από ό, τι αν δεν είχατε κοιμηθεί καθόλου. Τι πάει λάθος;

 

O υπνάκος (nap) που τόσο πολύ λαχταρούμε να πάρουμε είτε τις απογευματινές ώρες είτε για 2-3 ώρες ξημερώματα, επειδή είχαμε μεγάλη βραδιά και δεν έχουμε περιθώρια χρόνου, δεν κάνει καλό.

Ναι, μπορεί και να είναι τρομερά αναζωογονητικό κάποιες φορές, αλλά θέλει σύνεση, οργάνωση και ρύθμιση ξυπνητηριού!

Πρωτίστως πρέπει να μπορείτε να ορίσετε ένα χρονικό πλαίσιο ύπνου και να πειθαρχήσετε σε αυτό, καθώς όσο το επαναλαμβάνετε, τόσο ο εγκέφαλος σας «κουρδίζεται» για να περιμένει να αναπαυθεί τις εν λόγω ώρες που πέφτετε για αυτό το nap. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να πέφτετε για ύπνο γρηγορότερα και να ξυπνάτε πιο φρέσκοι.

Επιπλέον, η ρύθμιση ώρας για ξυπνητήρι είτε γίνεται μέσω κινητού, δεν το συμβουλεύω, είτε με το κλασικό κουρδιστό μικρό υπέροχο ρολόι με τα δύο ποδαράκια που έχει ακριβώς και μόνο τέτοια χρήση), υπάρχει ο γνωστός κίνδυνος της «αναβολής», το λεγόμενο snoozing- όταν χτυπάει σαν οιωνός το ξυπνητήρι κα εσύ πατάς αναβολή- και να ξυπνήσεις σε ένα στάδιο ύπνου που δε θα πρεπε.

Αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί είτε κοιμάστε για περίπου 20 λεπτά είτε για 90. Η τελευταία περίπτωση είναι στην πραγματικότητα ο κύκλος πλήρους ύπνου – συμπεριλαμβανομένου του ύπνου REM, όταν ονειρεύεστε.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί αν ξυπνήσετε στο μεσοδιάστημα αυτού του χρόνου, ο εγκέφαλός σας δεν έχει χρόνο να προσαρμοστεί. Αυτό μπορεί να σας αφήσει να αισθανθείτε εκτός για λίγες ώρες.

Ωστόσο ένας υπνάκος 15 έως 20 λεπτών είναι αρκετά μακρύς για να σβήσει την κορτιζόλη σας, που είναι υπεύθυνη για την ανταπόκριση σας στο στρες. Αυτό θα κάνει την ενέργεια σας πιο ισορροπημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας, λέει και θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να κοιμηθείτε πιο εύκολα για τη νύχτα.

Κλασική περίπτωση: Απλώνεται μπροστά σας μια μεγάλη, κενή Κυριακή, οπότε μπορείτε να χαλαρώσετε τις πρωινές ώρες και στη συνέχεια να αποφασίσετε να γεμίσετε τον ύπνο σας με μερικές δόσεις nap-time.

Πιθανότατα, θα ξυπνήσετε «θολωμένοι». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η τεχνική δεν δημιουργεί αρκετό “χρόνο αφύπνισης” προτού ενεργοποιηθεί ο εγκέφαλος σας κανονικά. Βασικά, σύμφωνα με μελέτες, ο κιρκαδικός σας ρυθμός βγαίνει εκτός σύνδεσης. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί κυριολεκτικά να παλεύετε να μείνετε ξύπνιοι ή ενεργοί και φρέσκοι, αλλά αυξάνετε τις πιθανότητες να κοιμηθείτε ξανά.

Αντί να κλειδαμπαρωθείτε μέσα, προσπαθήστε να κάνετε μια δραστηριότητα εκτός σπιτιού, ακόμα κι αν είναι για μισή ώρα. Το φυσικό φως, ο ήλιος και η άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε καλύτερα και χωρίς βοηθήματα τροφής, χυμών, καφεΐνης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάστε κάθε μέρα, ή ακριβώς την ίδια στιγμή, αν το κάνετε, αλλά επιλέγοντας ένα σετ, η κανονική ώρα όταν κάνετε τον υπνάκο σας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, λέει.

slide-2-lazy-couch-session_0.jpg

 

Για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός, σκεφτείτε να προγραμματίσετε τις ώρες υπνάκο πριν συμβεί. Αυτό δίνει επίσης στον εγκεφάλου σας το χρόνο να «εξουδετερώσει» με έναν συνηθισμένο τρόπο.

Ο εγκέφαλος προτιμά να αντιλαμβάνεται κάτι, αλλά να μην αντιδρά σε αυτό. Ένας random, απρογραμμάτιστος, μικρός ύπνος μπορεί να σας δυσκολέψει πολύ περισσότερο, από έναν ύπνο που έχετε προσχεδιάσει.

 

01.03._training-sleep-3.jpg

 

H γενική φιλοσοφία, δυστυχώς για όλους, είναι να οργανώνετε τον ύπνο σας, όπως άλλες δουλειές που κάνετε μέσ’τη μέρα για το σπίτι ή τη γυμναστική σας για παράδειγμα. Με συνέπεια και πρόγραμμα, θα απαλλαγείτε από την κλασική κακή συνήθεια της «αναβολής» και θα ξυπνάτε με ενέργεια και όρεξη, χορτάτοι και ικανοποιημένοι. Plus δε θα θέλετε κάθε μέρα να δολοφονήσετε το ξυπνητήρι σας! Κάνει απλά τη δουλειά του και θα πρεπε να στε ευγνώμων γι’αυτήν την εφεύρεση.