Skip to main content

Σήκωσε το χέρι σου αν αυτά που ακολουθούν είναι αλήθεια: ακούς το αίμα να σφυροκοπάει στα αυτιά σου, γεύεσαι την αδρεναλίνη στο σάλιο σου, νιώθεις τον ιδρώτα να εξαπλώνεται στις μασχάλες σου όσο αυξάνονται τα επίπεδα του άγχους σου όλο και περισσότερο και ύστερα κάθεσαι εκεί και βράζεις στο ζουμί σου; Δεν υπάρχει καμία διέξοδος;

 

Πως μπορεί το χρόνιο άγχος σου να οδηγήσει σε καρκίνο;

Οκ κατέβασε τα χέρια σου τώρα. Το εργασιακό άγχος μπορεί να μας καταστρέψει, να μας κόψει στα δύο. Να μας σαμποτάρει. Να κάνει την εβδομάδα μας μέχρι να έρθει η παρασκευή μια επίγεια κόλαση. Αρκετά όμως! Από αύριο και για όλες τις υπόλοιπες μέρες, θυμήσου τις παρακάτω συμβουλές για να ελέγξεις το βάρος στους ώμους σου. Διότι αν πιστεύεις πως η δουλειά σου δεν είναι η ζωή σου, τότε κάνεις μεγάλο λάθος!

 

Κόψε τον καφέ

Το ξέρουμε πως ο καφές ρέει στο αίμα σου και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Η καφεΐνη αποτελεί άγχος σε ρευστή μορφή η οποία αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης στον οργανισμό σου και καταστέλλει την αδενοσίνη, ένα φυσικό μυοχαλαρωτικό του εγκεφάλου. Ο περιορισμός της καφεΐνης είναι περισσότερο αποτελεσματικός από κάθε άλλη στρατηγική χαλάρωσης, συμβουλεύει ο  Dr. David B. Posen, ειδικός στα θέματα άγχους και συγγραφέας του βιβλίου Always Change a Losing Game. Στην πραγματικότητα, το 75% των ατόμων που πίνουν καφέ ντεκαφεινέ αισθάνονται περισσότερο χαλαροί και πιο ενεργητικοί επειδή κάνουν ποιοτικότερο ύπνο. Για να αποφύγεις τους ξαφνικούς πονοκεφάλους που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη του καφέ, φρόντισε να ελαττώνεις ένα φλιτζάνι την ημέρα.

 

Πες την λέξη από “Ο”

Ο David Allen, συγγραφέας του βιβλίου Getting Things Done: The Art of Stres-Free Productivity, συμβουλεύει πως ένα από τα μεγαλύτερα όπλα για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους, είναι η οργάνωση. Αυτό που χρειάζεσαι περισσότερο συνήθως το αποφεύγεις. Ακόμη και μια πολύ μικρή συνήθεια βασικής οργάνωσης, μπορεί να σου σώσει ώρες δουλειάς μέσα στην βδομάδα. Και φυσικά, περισσότερος χρόνος σημαίνει λιγότερο στρες.

Πρόσεξε τον εαυτό σου

Είσαι σκυμμένος μπροστά από ένα πληκτρολόγιο με κόμπους στους ώμους σου; Και το πιο πιθανόν είναι να μην το έχεις καν συνειδητοποιήσει μέχρι που σταμάτησες για να το σκεφτείς; Ποιος όμως έχει χρόνο να σταματήσεις όταν όλοι γύρω του φωνάζουν πιο γρήγορα και πιο γρήγορα;! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανακάλυψαν πως τα επίπεδα του στρες των ανθρώπων είχαν πέσει κατά 54% μετά από δύο μήνες εκπαίδευσης, όπου οι συμμετέχοντες έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στα συμπτώματα του άγχους τους, όπως το πιάσιμο των μυών αλλά και τις γρήγορες διάσπαρτες σκέψεις.

Τα καλά νέα όμως είναι πως δεν χρειάζεσαι ένα δίμηνο σεμινάριο για να αντιμετωπίσεις το άγχος σου. Ακόμη και οι πιο μικρές λεπτομέρειες μπορούν να προσφέρουν μεγάλα οφέλη στην ψυχική σου ηρεμία, συμβουλεύει η  Dr. Kimberly Williams, επικεφαλής της έρευνας. Αυτό σημαίνει πως το να εστιάζεις την προσοχή σου όταν οι σκέψεις σου αρχίζουν να τρέχουν ή όταν η ανάσα σου γίνεται βαριά, είναι πολύ σημαντικό για να επαναφέρεις τον οργανισμό σου στη φυσιολογική του κατάσταση. Και αν παρατηρήσεις κόμπους στους ώμους σου τότε μπορείς να..

 

Κάνεις τέντωμα

Για όλους εκείνους τους υπαλλήλους που εργάζονται μπροστά από έναν υπολογιστή είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι συνεχώς πιασμένος. Όταν είμαστε αγχωμένοι, συνήθως γέρνουμε προς τα μπροστά για να εστιάσουμε στις κινήσεις μας. Με τον τρόπο αυτό όμως κάνουμε τους μύες στον αυχένα και στη μέση να δουλεύουν πιο σκληρά  με αποτέλεσμα να καταπονούνται και πιο εύκολα.

Για μια γρήγορη ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο μπορείς να σφίξεις τα χέρια σου πίσω από τον αυχένα σου και να πιέσεις τις ωμοπλάτες σου προς τα μέσα. Άφησε το κεφάλι σου να πέσει προς τα μπροστά έτσι ώστε το πιγούνι σου να είναι κοντά στο στήθος σου, φέρνοντας τους αγκώνες σου προς τα μπροστά μέχρι να αγγίζει ο ένας τον άλλον. Τράβηξε προς τα κάτω με τα χέρια σου για μερικά δευτερόλεπτα και απελευθέρωσε. Επανέλαβε την διαδικασία για 6 με 8 φορές όποτε αισθάνεσαι πιασμένος.

 

Συμβουλές για ποιοτικότερο και πιο ξεκούραστο ύπνο. Όσα πρέπει να ξέρουν οι άντρες!