Η Ανταρκτική έχασε τρία τρισεκατομμύρια τόνους πάγου μέσα σε 25 χρόνια

0
815

Οι δορυφόροι που παρακολουθούν την κατάσταση της Λευκής Ηπείρου δείχνουν ότι περίπου 200 δισεκατομμύρια τόνοι ετησίως χάνονται στον ωκεανό ως αποτέλεσμα της τήξης.

 

Αυτό ωθεί τα επίπεδα της θάλασσας παγκοσμίως κατά 0,6 χιλιοστά ετησίως – μια τριπλάσια αύξηση από το 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία τέτοια αξιολόγηση.

 

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις πληροφορίες και την τάση επιτάχυνσης τους, καθώς προγραμματίζουν μελλοντικές άμυνες για την προστασία των παράκτιων κοινοτήτων χαμηλού κλίματος.

 

Οι ερευνητές λένε ότι οι απώλειες σημειώνονται κυρίως στη Δύση της ηπείρου, όπου τα θερμά νερά υποχωρούν και λιώνονται τα μέτωπα των παγετώνων που καταλήγουν στον ωκεανό.

 

“Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πότε ξεκίνησε – δεν συλλέξαμε μετρήσεις στη θάλασσα τότε”, εξήγησε ο καθηγητής Andrew Shepherd, υπεύθυνος της έρευνας Ice Balance Inter-comparison Exercise (Imbie).

 

“Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι πάρα πολύ ζεστό για την Ανταρκτική σήμερα, είναι περίπου μισό βαθμός Κελσίου θερμότερο από ότι η ήπειρος μπορεί να αντέξει και πέφτει περίπου πέντε μέτρα πάγου από τη βάση του κάθε χρόνο και αυτό είναι που προκαλεί τη συμβολή στη θάλασσα που βλέπουμε “, ανέφερε στο BBC News.

 

Διαστημικές υπηρεσίες έχουν πετάξει δορυφόρους πάνω από την Ανταρκτική από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ειδικότερα, η Ευρώπη έχει καταφέρει το αξεπέραστο ρεκόρ παρατήρησης από το 1992.

 

Αυτά τα διαστημόπλοια μπορούν να δείξουν πόσος πάγος υπάρχει μετρώντας τις αλλαγές στο ύψος του και την ταχύτητα με την οποία κινείται προς τη θάλασσα. Οι συγκεκριμένες αποστολές έχουν επίσης τη δυνατότητα να ζυγίζουν το φύλλο πάγου ανιχνεύοντας αλλαγές στην έλξη βαρύτητας καθώς περνούν από πάνω.

 

Η δουλειά του Imbie ήταν να συμπυκνώσει όλες αυτές τις πληροφορίες σε μια ενιαία αφήγηση που περιγράφει καλύτερα τι συμβαίνει στη Λευκή Ήπειρο.

 

Οι μελετητές των παγετώνων συνήθως μιλούν για τρεις διαφορετικές περιοχές, επειδή συμπεριφέρονται ελαφρώς διαφορετικά μεταξύ τους. Στη Δυτική Ανταρκτική, η οποία κυριαρχείται από τους παγετώνες που καταλήγουν στη θάλασσα, οι εκτιμώμενες απώλειες έχουν αυξηθεί από 53 δισεκατομμύρια σε 159 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως για ολόκληρη την περίοδο από το 1992 έως το 2017.

 

Στη χερσόνησο της Ανταρκτικής, το δάχτυλο της γης που οδηγεί στη Νότια Αμερική, οι απώλειες αυξήθηκαν από επτά δισεκατομμύρια σε 33 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό, λένε οι επιστήμονες, επειδή οι πλωτές πλατφόρμες πάγου που “στέκονται” μπροστά σε μερικούς παγετώνες έχουν καταρρεύσει, επιτρέποντας στον πάγο πίσω να ρέει γρηγορότερα.

 

Η Ανατολική Ανταρκτική, το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, είναι η μόνη περιοχή που έχει δείξει κάποια ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής ουσιαστικά κάθεται έξω από τον ωκεανό και συλλέγει τα χιόνια του με την πάροδο του χρόνου και δεν υπόκειται στις ίδιες δυνάμεις τήξης που παρατηρούνται αλλού. Ωστόσο, τα κέρδη είναι πιθανότατα αρκετά μικρά, με ρυθμό περίπου πέντε δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως.

 

Παράλληλα, η ομάδα Imbie τονίζει ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτό που συμβαίνει στη Δύση και στη Χερσόνησο. Πράγματι, είναι πιθανό ότι μια ασυνήθιστα μεγάλη χωματερή χιονιού στην Ανατολή λίγο πριν από την τελευταία αξιολόγηση το 2012 έκανε την Ανταρκτική συνολικά να φαίνεται λιγότερο αρνητική από την πραγματικότητα.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται κατά περίπου 3mm ετησίως. Ο αριθμός αυτός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ωκεανών καθώς ζεσταίνονται. Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο από την τελευταία αξιολόγηση του Imbie είναι ότι η Ανταρκτική γίνεται σημαντικός παίκτης.

 

“Μια τριπλάσια αύξηση τώρα θέτει την Ανταρκτική στο πλαίσιο ως έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας”, δήλωσε ο καθηγητής Shepherd, του Πανεπιστημίου του Λιντς, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

“Την τελευταία φορά που εξετάσαμε τα πολικά φύλλα πάγου, η Γροιλανδία ήταν ο κυρίαρχος συνεισφέρων. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον.”

 

Συνολικά, η Ανταρκτική έχει χάσει περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από το 1992, αντιστοιχώντας σε αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας μεγαλύτερη από 7,5 χιλιοστά.

 

Η τελευταία έκδοση του περιοδικού Nature έχει πολλές μελέτες που εξετάζουν την κατάσταση της ηπείρου και πώς μπορεί να αλλάξει σε έναν κόσμο που ολοένα και θερμαίνεται.

 

Νέα στοιχεία δείχνουν πού αυτή η διαδικασία έχει συμβεί στο παρελθόν, μπορεί να περιορίσει τις απώλειες πάγου – καθώς η γη αυξάνεται, χτυπείται στα επιπλέοντα μέτωπα των θαλάσσιων παγετώνων.

 

Στην τελευταία αξιολόγηση του Imbie, η συμβολή της Ανταρκτικής στα παγκόσμια επίπεδα της θάλασσας θεωρήθηκε ότι παρακολουθείται στο κατώτερο στόχο προβολών που είχαν καταλήξει οι υπολογιστικές προσομοιώσεις όσον αφορά στο πιθανό ύψος των ωκεανών στα τέλη του αιώνα. Η νέα αξιολόγηση θεωρεί ότι η συμβολή ακολουθεί τον υψηλότερο στόχο που θέτουν αυτά τα projections.

 

Αυτή τη στιγμή, η Ανταρκτική είναι καλυμμένη από περίπου 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, που έχουν συσσωρευθεί μέσω χιονόπτωσης στη διάρκεια χιλιάδων χρόνων. Το νερό που διαθέτει η ήπειρος σε μορφή πάγου είναι αρκετό για να αυξηθεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 58 μέτρα, αν όλοι οι πάγοι λιώσουν.