Η τέχνη του Matthew McConaughey αντιγράφει τη ζωή του

Για να πάρει το ρόλο στο Dark Tower που μόλις βγήκε στις αίθουσες, ο Matthew McConaughey απέρριψε τον κεντρικό ρόλο στο «Guardians of the Galaxy, Vol. 2.», δηλαδή μια ευκαιρία να μπει στο πάνθεον των χαρακτήρων της Marvel, για να παίξει, άκουσον άκουσον,  σε ένα αμφιλεγόμενο γουέστερν επιστημονικής φαντασίας.

Φυσικά και είναι ο ίδιος McConaughey που λατρέψαμε να μισούμε δίπλα στη Jennifer Lopez και την Kate Hudson. Είναι οι ίδιοι κοιλιακοί που δεν είδαμε στο «True Detective»  γιατί φρόντισε να τους σκεπάσει, είναι τα ίδια πλούσια μαλλιά που φρόντισε να αραιώσει για να παίξει το χρυσοθήρα στο «Gold». Στι τελευταίο ο McConaughey  υποδύεται έναν χαρακτήρα, αρκετά βασισμένο στον πατέρα του. Είναι αυτός ο καταφερτζής, ο άνθρωπος της ζωής και της δουλειάς, που δεν στεριώνει  πουθενά, που τα χάνει όλα και τα κερδίζει ξανά. Αυτός που κάνει μια περιουσία δισεκατομμυρίων και μετά βρίσκεται στο δρόμο αλλά δεν το βάζει κάτω.

Πραγματικός τυχοδιώκτης με άποψη, ο πατέρας του McConaughey φρόντισε να περάσει στο γιο του αυτή τη φιλοσοφία ζωής. Του έμαθε ότι πρέπει να επιδιώκει  το ενδιαφέρον και όχι το σίγουρο, να δουλεύει σκληρά και να είναι πάντα στην ώρα του. Αυτός ο πατέρας έκανε μια περιουσία εκατομμυρίων ορμώμενος από το Τέξας του πετρελαϊκού μπουμ, ο αδερφός του, που δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση, ήταν εκατομμυριούχος από τα 22 του. Και τότε η κρίση της δεκαετίας του ‘80 τους εξαφάνισε από το χάρτη. Δεν το έβαλαν κάτω. Για δέκα χρόνια πάλευε, ο πατέρας του να αποφύγει τη χρεωκοπία κάτι που οι γιοί του ανακάλυψαν όταν πέθανε πια από καρδιακή ανακοπή.

Αξίζει να σημειώσεις ότι, ο McConaughey βρέθηκε τυχαία στην ηθοποιία, το ξεκίνημα του ήταν πιο ακαδημαϊκό με σπουδές κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Τέξας. Εκεί συνάντησε τυχαία το συνεργείο του Dazed And Confused και έκανε μια οντισιόν. Η ταινία του Richard Linklater έγινε μεγάλο σουξέ και ο McConaughey μπήκε στο ίδιο γκρουπ ανερχόμενων ηθοποιών όπως o Ben Affleck και η Mila Jovovich.  

Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι με αυτές τις προσλαμβάνουσες, ένας πιο ώριμος McConaughey κατάλαβε ότι  κινδύνευε να γίνει δακτυλοδεικτούμενος, περισσότερο σταρ λιγότερο ηθοποιός, περισσότερο «κοιλιακοί» και λιγότερο «ερμηνεία». Καλοκάγαθος, με χιούμορ και άγνοια κινδύνου,  ο McConaughey πέρασε ξυστά από το στάδιο που το όνομα του είναι σε κάθε ανέκδοτο στο Χόλιγουντ.

Και μπορεί να έχει περάσει  όλη την δεκαετία του 2000ς κάνοντας δροσερές κομεντί, με πολύ ψηλές αμοιβές και παρτενέρ τύπου Sarah Jessica Parker, αλλά είναι δουλευταράς και  καταφερτζής. Παντρεμένος  και με γυναίκα έγκυο άρχισε να επανεξετάζει την πορεία της καριέρα του και να απορρίπτει τους ρόλους αυτής της κατηγορίας. Πέρασε μήνες χωρίς δουλειά, με το άγχος αν θα έχει για τα παιδιά του, περιμένοντας για τον κατάλληλο ρόλο.
 
Θέλω να πω, όταν ο McConaughey άρχισε να εφαρμόζει τα διδάγματα του πατέρα του, να πηγαίνει για το ενδιαφέρον και όχι το σίγουρο, τότε είναι που του βγήκε καλύτερα. Όταν η τέχνη του άρχισε να αντιγράφει τη ζωή του έγινε ο McConaughey που είπε όχι στη Marvel και που σήμερα αναγνωρίζουμε σαν ένας από τους μεγάλους του χώρου.