Το Facebook και η Google πρέπει ν’αρχίσουν να υποστηρίζουν το Wikipedia

0
972

Τα ψηφιακά “κοινά” έχουν μετατραπεί σε ένα κοινό πρόβλημα, φραγμένο από παραπληροφόρηση, απαλλαγμένο από το απόρρητο και συμπιεσμένο από αμείλικτους μετόχους. Οι διαδικτυακοί προπαγανδιστές αναστέλλουν τη βία, οι εκλογές που διεξάγουν οι μεσίτες δεδομένων και οι πιο προσωπικές προσωπικές πληροφορίες μας είναι προς πώληση στον πλειοδότη. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις δυσκολίες, η μεγάλη τεχνολογία στρέφεται όλο και περισσότερο προς το Wikipedia για υποστήριξη.

 

Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε πόσο πανταχού παρόν είναι το Wikipedia στην καθημερινή σας ζωή, αλλά τα ανοικτά, συνεργατικά-επιμελημένα δεδομένα χρησιμοποιούνται σε σημασιολογικές, δορυφορικές και δομημένες πλατφόρμες δεδομένων στον ιστό. Βοηθοί φωνής (voice assistants) όπως το Siri, Alexa και το Google Αρχική σελίδα άρθρα Wikipedia για ερωτήσεις γενικής γνώσης? Ο πίνακας γνώσεων της Google διαθέτει περιεχόμενο Wikipedia για αποσπάσματα και βασικά στοιχεία. Το Quora συνεισφέρει και αξιοποιεί το έργο ανοιχτών δεδομένων του Wikidata για να συνδέει θέματα και να βελτιώνει τις συστάσεις των χρηστών.

 

Πρόσφατα, το YouTube και το Facebook έχουν στραφεί σο Wikipedia για έναν νέο λόγο: να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους γύρω από ψεύτικες ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Το YouTube δήλωσε ότι θα άρχιζε να συνδέει άρθρα Wikipedia από βίντεο συνωμοσίας, προκειμένου να δώσει στους χρήστες πρόσθετες – συχνά διορθωτικές – πληροφορίες σχετικά με το θέμα του βίντεο. Και το Facebook έφερε σε λειτουργία ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιεί το περιεχόμενο της Wikipedia για να παρέχει στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πηγή δημοσίευσης άρθρων που εμφανίζονται στις ροές δεδομένων τους.

 

Εξάλλου, η αποστολή του Wikipedia είναι να επιτρέψει σε όλους να μάθουν και να μοιραστούν αυτό που γνωρίζουν και αυτό περιλαμβάνει τη βοήθεια των ανθρώπων να καταστρέψουν τις ανοησίες στο διαδίκτυο. Αλλά η ελεύθερη γνώση δεν είναι ελεύθερη. Η οικοδόμηση της Wikipedia απαιτεί χρόνο, εργασία και πόρους.

Το Wikipedia εξελίχθηκε για να γίνει αξιόπιστος και αγαπημένος πόρος για τον κόσμο. Το μοντέλο δεν είναι τέλειο, αλλά αποδεικνύεται ότι λειτουργεί εκπληκτικά καλά. Τις περισσότερες φορές παίρνουμε τα πράγματα και όταν κάνουμε λάθη, διατηρούμε μια λίστα με τις αποτυχίες μας. Είμαστε ένα έργο πάντα σε εξέλιξη: οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άρθρα της Wikipedia γίνονται πιο ακριβή, πιο ουδέτερα και πιο λεπτομερώς σημειωμένα με την πάροδο του χρόνου. Κινούμαστε αργά και χτίζουμε πράγματα.

 

Αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο, το Wikipedia λειτουργεί επειδή οι άνθρωποι είναι γενναιόδωροι. Εκατομμύρια άνθρωποι συνέβαλαν το χρόνο και την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν και να καθαρίσουν δεκάδες εκατομμύρια άρθρα απλά για να μοιραστούν τη γνώση με τον κόσμο. Και θέλουν αυτή η γνώση να είναι ελεύθερη για όλους. Αλλά ακόμη και ο πιο αλτρουιστικός δημιουργός εκτιμά ένα νεύμα για τη δουλειά τους και τους πόρους για να συνεχίσει. Ο καθένας γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στο να χρησιμοποιείς έναν κήπο που ανήκει σε μία κοινότητα προς χρήση από τους γείτονες και τους κατοίκους του, σε σχέση με αυτή που κάνει μια εταιρεία για τη διοργάνωση ενός εταιρικού πικνίκ.

Σύμφωνα με το Internet Health Report, που εκδίδεται από το Mozilla Foundation (το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργεί τον ανοιχτό ιστότοπο Firefox για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής), «περισσότεροι άνθρωποι αφυπνίζονται για τον πραγματικό αντίκτυπο του Διαδικτύου στις κοινωνίες μας, «Ως κοινωνία αρχίζουμε τελικά να κατανοούμε την αρνητική πλευρά της συνδεδεμένης μας κοινωνίας: πόσο εκτεθειμένα είναι τα προσωπικά μας δεδομένα, πόσο ευρέως χρησιμοποιείται και καταχράται και τον αντίκτυπο που έχει η εκμετάλλευση στη ζωή μας και στις κοινωνίες.

 

Αυτό δεν ήταν το διαδίκτυο στο οποίο το Wikipedia ήρθε σε ηλικία, και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το διαδίκτυο του μέλλοντός μας. Όπως τα δημόσια πάρκα και τα ελεύθερα μουσεία, το διαδίκτυο κατασκευάστηκε ως κοινός πόρος, με ανοιχτά πρότυπα, με φιλοδοξία να συνδέει ανθρώπους και να μοιράζεται τη γνώση. Αλλά, όπως κάθε κοινό, ήταν ευάλωτο σε υπερβολική χρήση, εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση. Εάν θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση και να αποκαταστήσουμε το διαδίκτυο προς το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να δράσουμε από κοινού.

 

Καθώς οι εταιρείες αντλούν από το Wikipedia τη γνώση – και ως προπύργιο κατά των κακών πληροφοριών – πιστεύουμε ότι και αυτές έχουν την ευκαιρία να είναι γενναιόδωρες.

 

Αλλά όλο αυτό δεν είναι free. Εάν ζητηθεί από το Wikipedia να απομονώσει ή να αποσιωπήσει τα “άσχημα και κακώς κείμενα” του διαδικτύου, από θεωρίες συνωμοσίας μέχρι προπαγάνδα, τότε τα κοινά χρειάζονται βιώσιμη, μακροπρόθεσμη υποστήριξη – και αυτή η στήριξη πρέπει να προέρχεται από εκείνους με το μεγαλύτερο χρηματικό συμφέρον στην υγεία από τα κοινά ψηφιακά δίκτυα.

 

Οι εταιρείες που βασίζονται στα πρότυπα που αναπτύσσουμε, στις βιβλιοθήκες που διατηρούμε και στις γνώσεις που επιμελούμε πρέπει να επενδύσουν. Και θα πρέπει να το κάνουν με σημαντικές, μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που είναι ανάλογες με την αξία που δημιουργούμε. Εξάλλου, είναι καλή δουλειά: η μακροπρόθεσμη σταθερότητα των κοινών μέσων σημαίνει ότι θα είμαστε γύρω για συνεχή χρήση για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Ελεύθερη απόδοση από το πρωτότυπο κείμενο του Wired