Η τέχνη της φωτογραφίας και ο … πατέρας της – Μία επιστολή του 1839 που έγραψε ιστορία!

0
850

Στις μέρες μας τα έξυπνα κινητά μας τηλέφωνα έχουν ενσωματώσει την δυνατότητα λήψης φωτογραφιών, κάνοντας την υπόθεση εξαιρετικά εύκολη για όλους. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα.

Η ιστορία της φωτογραφίας είναι μακρινή κι έχει τις … περιπέτειές της. Για να ακριβολογούμε ούτε καν ο … πατέρας της φωτογραφίας δεν συνειδητοποίησε εγκαίρως τι είχε ανακαλύψει. Και φυσικά δεν περίμενε ότι η εφεύρεσή του θα μπει στις ζωές όλων μας. Όταν τον Μάρτη του 1839 ο σερ Τζον Χέρσελ (γιος του διάσημου βρετανού αστρονόμου) τιτλοφορούσε το γράμμα του προς την Βασιλική Ακαδημία «Σημειώσεις για την τέχνη της φωτογραφίας» δεν φανταζόταν καιν τι ιστορικό ανακάλυπτε. Κι όμως. Θεμελίωνε έναν όρο, που αιώνες μετά θα συντρόφευε όλο και πιο συχνά τις αναμνήσεις της ανθρωπότητας.

Όταν οι Έλληνες διαφημιστές έχουν κέφια – Το βίντεο που μας συγκίνησε!!!

Αλλά και παλιότερα, ο Αριστοτέλης όταν περιέγραφε τις βασικές αρχές του «σκοτεινού θαλάμου» (camera obscura) δύσκολα θα διέβλεπε πως 2.500 χρόνια αργότερα, καθένας μας θα πάσχιζε να αιχμαλωτίσει στιγμιότυπα πίσω από ένα φακό. Οι πρώτες “φωτογραφίες” αποτελούσαν ουσιαστικά απλές προβολές εικόνων πάνω σε κάποια επιφάνεια. Ως πρώτη φωτογραφική “μηχανή” μπορεί να θεωρηθεί ένα σκοτεινό δωμάτιο ή κουτί (cameraobscura) που στη μία άκρη διαθέτει μια γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μία πολύ μικρή οπή. Σε μία τέτοια κατασκευή, οι ακτίνες του φωτός διαδίδονται μέσα από την οπή και σχηματίζουν πάνω στην επιφάνεια ένα είδωλο των αντικειμένων έξω από το δωμάτιο ή κουτί.

Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να είχε ανακαλυφθεί ήδη από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Στη συνέχεια και για πολλούς αιώνες, αρκετοί ασχολήθηκαν με την camera obscura και το 1558 ο Giovanni della Porta είναι ίσως ο πρώτος που συνιστά τη χρήση μιας ανάλογης φορητής συσκευής στους ζωγράφους για σχεδίαση πορτραίτων και τοπίων.

Αν ο κόσμος ήταν μόλις 100 άνθρωποι; Το σκέφτηκες; -Ένα απίθανο βίντεο!!!

Η πρώτη χημική φωτογραφία αποτυπώθηκε από τον Nicéphore Niépce, 1826. Απαιτήθηκαν συνολικά 8 ώρες έκθεσης.

Τον Ιούλιο του 1888 πραγματοποιήθηκε η επαναστατική για την εποχή ανακάλυψη του φιλμ σε ρολό. Η ιδέα ανήκε στον Geroge Eastman, τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος κατασκεύασε έτσι την πρώτη φωτογραφική μηχανή-κουτί (box camera), την οποία και ονόμασε Kodak.

Η τεχνική της φωτογραφίας χρώματος εξερευνήθηκε σε ολόκληρη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η πρώτη φωτογραφία χρώματος αποτέλεσε γεγονός το 1861 χάρη στο φυσικό James Clerk Maxwell. Το πρώτο έγχρωμο φιλμ  κυκλοφόρησε ως εμπορικό προϊόν το 1907 .

Γιατί ο Καραγκιόζης και τα κατορθώματά του μας συγκινούν όλους; Η ιστορία του και οι … εκδοχές της

Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Κι αν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε σπιτικό χωρίς τα δέοντα οικογενειακά άλμπουμ, στις μέρες μας δεν υπάρχει ίσως οικογένεια χωρίς το ανάλογο ψηφιακό υλικό. Οι φωτογραφικές μηχανές απλούστευσαν την τεχνολογία τους, έγιναν εύχρηστες και προσιτές και εξακολουθούν να καλύπτουν την ανάγκη μας να συγκεντρώνουμε .. αποδείξεις ζωής.