Με βιοβουτανόλη ή… άχυρο θα μπορούν να γίνουν οι μετακινήσεις στο μέλλον!

0
655

Το καύσιμο βιομάζας, είναι μια ανανεώσιμη και βιώσιμη πηγή που παράγεται από οργανικά υλικά και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενέργειας.

 

Οι επιστήμονες από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα χρησιμοποιούν άχυρο για να παράγουν βιοβουτανόλη, έναν υποψήφιο υποψήφιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να γίνει μια ακόμη πιο πράσινη, πιο αποτελεσματική, πιο βιώσιμη και φθηνότερη εναλλακτική λύση στα υφιστάμενα βιοκαύσιμα όπως το βιοντίζελ ή η αιθανόλη.

 

“Η εισαγωγή της βιοβουτανόλης ως καυσίμου είναι ένα πλεονέκτημα επειδή είναι βαρύτερη και είναι λιγότερο ασταθής.

Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται τα προβλήματα εκπομπών και μεταβλητότητας που μπορεί να προκύψουν στα πρατήρια βενζίνης ή στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εξηγεί η Inés del Campo, χημικός μηχανικός στο Εθνικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ισπανίας (CENER). Ο μετασχηματισμός της πρώτης ύλης σε υποκατάστατο βενζίνης απαιτεί πολύπλοκες μηχανικές, χημικές και μοριακές διαδικασίες. Οι επιστήμονες έπρεπε να δοκιμάσουν εκατοντάδες διαφορετικές παραλλαγές για να βρουν τη σωστή συνταγή.

 

 

1045x587_cmsv2_6721e086-3b01-5850-9fc0-b19d213380f1-3131410.jpg

 

“Αν ξεκινήσουμε από το άχυρο των δημητριακών και το αλέθουμε σε μικρό μέγεθος σωματιδίων, τότε το υποβάλλουμε σε θερμοκρασία περίπου 175 ° C για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε λίγο οξύ … που παράγει ένα είδος υποστρώματος που μπορεί να είναι βέλτιστο για τα ένζυμα, για τη μείωση αυτών των μακριών αλυσίδων σε “μονομερή”.

 

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τους μικροοργανισμούς (βακτήρια) που τρέφονται με αυτά τα μόρια και τα μετατρέπουν άμεσα σε βουτανόλη με τον βέλτιστο τρόπο “, δήλωσε η βιολόγος Irantzu Alegría.

 

Ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκεί που μοριακοί βιολόγοι και βιοχημικοί μηχανικοί καλλιέργησαν τα σωστά βακτήρια που χρησιμοποίησαν στη διαδικασία. Οι ερευνητές εξέτασαν μια πρώτη επιλογή για μικροοργανισμούς που παρουσιάζουν υψηλή ανοχή σε ορισμένες χημικές ουσίες.

 

“Η κυριότερη πρόκληση ήταν να συνεργαστούμε με τις πρώτες ύλες που προσφέρονται στο έργο, επειδή έχουν αυτά τα ανασταλμένα χημικά που μπορούν να τονίσουν βασικά τα βακτήρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, γι ‘αυτό αναπτύσσουμε στελέχη βακτηρίων που είναι πιο ανεκτικά σε αυτές τις χημικές ουσίες”, ανέφερε ο Holly. Smith, μοριακός βιολόγος στο Green Biologics.

 

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η βουτανόλη που προκύπτει μπορεί να αναμειχθεί με καύσιμο ντήζελ έως και 40%, ή με βενζίνη μέχρι 16%, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τώρα οι ερευνητές σκέφτονται για όλη την εργασία που βρίσκεται ακόμα μπροστά:

 

“Η τεχνολογία για να γίνει αυτό υπάρχει ήδη, τώρα το κλειδί είναι να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, μάλλον μιλάμε για 5 έως 10 χρόνια για να πάρουμε αυτό το εμπορικό καθεστώς και τότε χρειαζόμαστε την κανονιστική βούληση, το νομικό πλαίσιο. Η ρυθμιστική αλλαγή δεν λαμβάνει χώρα μέχρι να υπάρξει εμπορική ζήτηση γι ‘αυτό “, σύμφωνα με τον Edward Timothy Davies, βιοχημικό μηχανικό στο Green Biologics και συντονιστή του έργου Butanex.

 

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι το έργο τους θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 10% των καυσίμων για τις μεταφορές που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.