Όσα αγνοείς για την “αυτοκρατορία των iphones” – Τα … καλά κρυμμένα μυστικά του εργοστασίου

0
719

Είναι το νέο σύμβολο ευημερίας του πλανήτη. Αρκετά προσιτό για να μην το έχουν λίγοι και αρκετά ακριβό για να μην το έχουν όλοι. Συμβολίζει την βαθιά μας υπόκλιση στην τεχνολογία και τις δυνατότητές της και “προσηλυτίζει” εκατομμύρια “πιστούς” σ’ όλο τον κόσμο. Το iphone, το κομψό κινητό που μπήκε στις ζωές μας, δίνοντάς τους μία επίφαση νέας ελευθερίας … κινήσεων. 

Οι 10 τάσεις που επικρατούν στην τεχνολογία το 2016 

Πόσο “φιλικά” όμως θα το έβλεπες αν ήξερες όσα έμαθε το Bloomberg που μπήκε για πρώτη φορά προχθές στο απόρθητο φρούριο που το κατασκευάζει; 

The Pegatron campus.

Δεν είναι το επιβλητικό εργοστάσιο, που μοιάζει με πολιτεία ολόκληρη, το θέμα. Ασφαλώς μία τέτοια εταιρία διαθέτει και κύρος και χρήματα για κολοσσιαίες εγκαταστάσεις. Είναι ο τρόπος που συμβαίνουν όλα πίσω από τα περίκλειστα τείχη. Και είναι και κάποιοι μυστηριώδεις θάνατοι εργαζομένων από πνευμονίες, που μοιάζουν αδικαιολόγητες. 

Στο εργοστάσιο της Pegatron Corp στα περίχωρα της Σαγκάης η μέρα ξεκινά στις 9 κάθε πρωί με ένα τρόπο ιδιόρρυθμο. Οι άνθρωποι με τις ροζ στολές και τα καρτελάκια, μερικές χιλιάδες σε κάθε κτήριο, συγκεντρώνονται πειθαρχημένα στο χώρο υποδοχής και κοιτούν για ένα λεπτό ευθεία μπροστά τους. Εκπαιδευμένοι σαν ρομποτοειδή, ξέρουν ότι εκείνη τη στιγμή ένα μυστηριώδες μηχάνημα σκανάρει την κόρη του οφθαλμού τους ή το καρτελάκι τους και … παίρνει παρουσίες.

Top: The morning roll call at Pegatron. Bottom: Workers use identity checkpoints to enter the assembly line area.

Οι ιθύνοντες πιστεύουν πως αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος, όταν έχεις να κάνεις με χιλιάδες εργαζόμενους και λένε κυνικά πως ο χρόνος είναι χρήμα και δεν υπάρχει δευτερόλεπτο για χάσιμο στο εργοστάσιο των iphones. To επόμενο λεπτό οι άνθρωποι βρίσκονται στην πλατφόρμα παραγωγής και ο καθένας πηγαίνει στο πόστο του.

Οι δημοσιογράφοι του Bloomberg ρωτούν πως εποπτεύονται και ο ξεναγός τους γελάει λέγοντας: από χιλιάδες κάμερες που τους παρακολουθούν αδιάκοπα.

Clockwise from top left: Workers relax on benches during lunchtime; employees check their pay stubs at a computer terminal; a worker changes into his uniform; an employee in the canteen.

Κι όλα θα έμοιαζαν πιο απλά αν αυτή η διαδικασία είχε απλώς να κάνει με θέματα εποπτείας. Όμως το εργοστάσιο της Pegatron στην Κίνα λειτουργεί χωρίς έλεγχο από κάποια εποπτεύουσα κυβερνητική αρχή. Είναι κάτι σαν … κράτος εν κράτη. Ένα νέο status στο επιχειρείν που δεν λογοδοτεί για όσα συμβαίνουν στη γραμμή παραγωγής του και κυρίως στους εργαζόμενους του.

iPhone 6: Τεστ αντοχής με σφυρί και μαχαίρι! (Vid)

Διακρατικές συμφωνίες και νόμοι εμπορίου το άφησαν στο απυρόβλητο και κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις για τους μισθούς αυτών των ανθρώπων (περίπου 2.200 yuan όταν το iPhone 6 στην Κίνα κοστίζει 4,488 yuan) για τους λόγους που αναγκάζονται με υπερωρίες για να συμπληρώσουν  εισόδημα και κυρίως για τους ανεξήγητα συχνούς θανάτους που οδήγησαν σε επίσημη έρευνα το 2013, η οποία όμως έκλεισε όταν η Apple ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει σχέση των θανάτων με τις συνθήκες εργασίας.

Photos of employees hang on a wall at a staff service center. 

Οι ρεπόρτερς του Bloomberg μπήκαν με την άδεια των εποπτικών μηχανισμών του εργοστασίου αλλά είχαν πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους και “ξεναγό” που τους έδειξε όσα …έπρεπε να δουν. Και φυσικά υπήρξαν κάποιοι εργαζόμενοι που …αυθόρμητα απάντησαν στις ερωτήσεις τους λέγοντας “δεν εργαζόμαστε ποτέ πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα”.