Στην Κίνα υπάρχει “πρόβλεψη για τα κουνούπια” μέσω εφαρμογής!

0
1389

Η “πρόβλεψη για τα κουνούπια” είναι νέα υπηρεσία, που κατηγοριοποιεί τον πληθυσμό των εντόμων σε μια δεδομένη περιοχή χρησιμοποιώντας ένα σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων κλιμάκων.

 

Ερευνητές στη Μ. Βρετανία ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ότι πλησιάζει κουνούπι. Το σύστημα, που ανιχνεύει το ανεπαίσθητο βούισμα των κουνουπιών, «τρέχει» με τη μορφή εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε ο χρήστης να είναι πάντα σε εγρήγορση.

 

Αν και ο καθένας θα μπορούσε να αξιοποιήσει το νέο σύστημα, η αρχική ιδέα για την ανάπτυξή του είναι να σώσει ζωές στις χώρες που μαστίζονται από ελονοσία, μια νόσο που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια.

 

Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, από τα οποία περίπου 50, όλα μέλη της οικογένειας Anopheles, εξαπλώνουν το παράσιτο της ελονοσίας. Καθώς η νόσος εμφανίζει μια νέα αναζωπύρωση διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 445.000 ανθρώπους το 2016 (πάνω από το 90% στην υποσαχάρια Αφρική), αναζητώνται νέοι τρόποι για την καταπολέμησή της.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ειδικεύονται στη μηχανική μάθηση, δημιούργησαν τη νέα εφαρμογή, η οποία λειτουργεί και στα πιο απλά κινητά τηλέφωνα. Αναλύει τους ήχους του περιβάλλοντος, «πιάνει» το θόρυβο των κουνουπιών που πλησιάζουν απειλητικά και βγάζει έγκαιρα ένα προειδοποιητικό σήμα, ώστε ο χρήστης να έχει το νου του και να τα αποφύγει ή να τα σκοτώσει, αν είναι δυνατό.

 

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «εκπαιδεύθηκε» με βάσεις δεδομένων από ηχογραφήσεις κουνουπιών, ώστε ο αλγόριθμος να μάθει να διακρίνει το βούισμά τους από τους άλλους ήχους. Όπως έδειξαν οι δοκιμές με φθηνά κινητά τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία κουνουπιού σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστών. Όταν το τηλέφωνο είναι κοντά σε μέρος που προσελκύει κουνούπια, όπως μια λάμπα, τότε η αποτελεσματικότητά του είναι μεγαλύτερη.

 

Τα δεδομένα – που βασίζονται σε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί καιρικά στοιχεία που συντελούν στην επιβίωση και στην αναπαραγωγή των εντόμων, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία – μπορούν να μεταβιβασθούν στην ιστοσελίδα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας.

 

Η “πρόβλεψη για τα κουνούπια”, όπως ονομάζεται η νέα υπηρεσία, κατηγοριοποιεί τον πληθυσμό των εντόμων σε μια δεδομένη περιοχή χρησιμοποιώντας ένα σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων κλιμάκων – λίγα, μέτρια, πολλά και πάρα πολλά – που αντιπροσωπεύεται από τα αντίστοιχα χρώματα- πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

 

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο του Τσιανγκσού το οποίο συνεργάστηκε για το σύστημα πρόβλεψης, τα δεδομένα ενημερώνονται ανά ώρα και περιγράφουν την πυκνότητα των κουνουπιών στις γειτονιές των χρηστών σε ακτίνα 2,5 χλμ. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ελέγξουν τις συνθήκες σε όλη την Κίνα μέσω ενός θερμοδυναμικού διαγράμματος με τα τέσσερα χρώματα, καθώς και ενός γραφήματος που προβλέπει την κατάσταση για τις επόμενες 72 ώρες. Επίσης οι χρήστες μπορούν να σχολιάζουν την ακρίβεια των δεδομένων χρησιμοποιώντας δύο κουμπιά – ακριβή και ανακριβή – και αμέσως εμφανίζονται τα αποτελέσματα.

 

Από την αρχή του καλοκαιριού έως τα μέσα το φθινοπώρου η Κίνα πλήττεται από χιλιάδες κουνούπια εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την υγρασία. Τον Μάιο οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου ξεκίνησαν μια εκστρατεία ελέγχου των κουνουπιών σε μία προσπάθεια να φρενάρουν τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός.

 

Ωστόσο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πρόληψης Νοσημάτων που μεταδίδονται από τα έντομα, ο Ζου Σιανονόγκ, εκτιμά ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση των κουνουπιών δεν οφείλεται μόνο στον καιρό, επομένως η ακρίβεια της πρόβλεψης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο κατά την πρόβλεψη του πληθυσμού των εντόμων σε μια μικρή περιοχή.

 

“Οι συνθήκες υγιεινής ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από τόπο σε τόπο και η κακή υγιεινή – εκτός από τις ευνοϊκές θερμοκρασίες και υγρασία – μπορεί επίσης να συμβάλει στην έκρηξη του πληθυσμού των κουνουπιών”, δήλωσε ο Ζου. Η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.