Πώς να “αποχωρίσετε” από on line συζήτηση χωρίς να φανείτε αδιάφορος ή μ…;

0
1986

Στις συνομιλίες, όπως και στα hammock, είναι πολύ πιο εύκολο να τις ξεκινήσεις και να “μπεις” μέσα παρά να βγεις. Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε “καθιερώσει” μια ευρεία γκάμα από “κοινωνικές νόρμες” που αφορούν το texting, όπως το haha, hehe που είναι στάνταρ λέξεις που χρησιμοποιούνται εμβόλιμα σε μια συζήτηση ή όταν οδεύουμε στο να την “κλείσουμε” σιγά σιγά.

 

Ακόμα όμως δεν έχουμε βρει τον τρόπο για να αποχωρούμε από τις συνομιλίες. Όταν προσπαθούμε να βγούμε από μια συνομιλία με κάποιον σε ένα κοινωνικό δίκτυο, συγκεντρώνουμε πολλά στοιχεία ή πληροφορίες μαζί ή ισχυριζόμαστε ότι είμαστε κουρασμένοι. Φυσικά, μπορούμε να βγούμε από το δωμάτιο. Όταν στέλνουμε γραπτά μηνύματα, κάθε μήνυμα παρατείνει τη συνομιλία, ωστόσο η σιωπή είναι αγενής.

 

Είτε φαίνεται ότι κόβετε απότομα το ρου της συζήτησης τα πράγματα απότομα – λυπάμαι/χαίρομαι που ακούω για το μάθημα που έχεις αύριο, πηγαίνω στο κρεβάτι τώρα – ή αφοσιώνεστε προσπαθώντας να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά ενώ τα hahahahas γίνονται όλο και πιο κοφτά μέχρι ο συνομιλητής σας να σταματήσει να στέλνει μηνύματα.

 

Εύχομαι κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα kill-switch emoji που θα σημαίνει αυτομάτως “δεν χρειάζεται να απαντήσω. Η συνομιλία έχει τελειώσει.» Όπως και να έχει ζούμε σε μια εποχή που τα emojis, αλλά και τα gifs έχουν τη σημειολογία τους οπότε ότι πληκτρολογείς, με hashtags ή χωρίς, με κεφαλαία ή μικρά, με εικονίδια και μη, έχει τη σημασία του και τη βαρύτητα του.

 

Τα δύο φύλα κοινωνικοποιούνται με διαφορετικό τρόπο, ενώ πολλές γυναίκες (είναι αλήθεια) “επιβαρύνονται” τη συνομιλία. Υπάρχουν, βεβαίως, εξαιρέσεις, αλλά γενικά οι άνδρες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο πολύ να σταματήσουν ή ν’αφήσουν μια συνομιλία να εκκρεμεί ή να απαντούν σε μια ανοιχτή ερώτηση με ένα εικονίδιο. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι πολύ πιθανό να γράψουν ένα κατεβατό συνεχές κείμενο που αφορά ας πούμε το πού θέλουν να πάνε το σαββατοκύριακο και γιατί.

Επιπλέον οι άνδρες μερικές φορές φοβούνται ότι οι γυναίκες που στέλνουν μηνύματα θα τους ερωτευτούν (εδώ ταιριάζει το hahaha) εάν χρησιμοποιήσουν κάτι άλλο εκτός από thumbs-up emoji, στον αντίποδα οι γυναίκες “μοιράζουν” τα emojis με καρδούλες σαν να είναι φυλλάδια της Greenpeace. Όταν βγαίνεις με κάποιον-α, σταδιακά αρχίζει η ιπποσύνη ‘η ο ρομαντισμός να χάνεται στη μετάφραση, καθώς προσπαθούμε να συνυπάρξουμε δύο διαφορετικές μορφές επικοινωνίας την ίδια στιγμή.

 

Οπότε πώς “κλείνεις” μια on line συζήτηση χωρίς να φανείς…άξεστος, αδιάφορος κλπ;

 

Πρώτο και κυριότερο, μην περιμένεις να περάσουν 12 ώρες για να απαντήσεις. Στείλε ένα “Έχω συναντήσεις όλη μέρα, θα είμαι offline, δε θα μπορώ να μιλήσω αλλά θα επικοινωνήσω πιο μετά”.

 

Να είσαι πιο ενθουσιώδης, να βάζεις θαυμαστικά, να δείχνεις ενδιαφέρον για τον-την συνομιλητή σου, όταν έχετε αρχίσει να βγαίνετε και συναντιέστε ερωτικά. Οπότε όταν θα έχετε χειριστεί το γραπτό λόγο και το ύφος σας, όπως τρέπει, τότε όταν θα θέλετε να αποχωρήσετε από την κουβέντα θα είναι cool.

 

SOS μην απαντάτε με emojis

 

Μη μου πείτε ότι ξαφνιάζεστε με αυτή τη δήλωση/πρόταση! Όταν σας θέτουν μια ερώτηση, απαντήστε με ΓΡΑΜΜΑΤΑ κι όχι με emojis, δείχνει ότι βαριέστε ή ότι κάνετε κάτι άλλο παράλληλα. Σε πολύ λίγα πράγματα απαντάτε με emoji, όπως “είμαι στην τάδε γωνία της Πλατείας σε περιμένω”, ή “σου πήρα γεύση σοκολάτα γιατί δεν είχαν βανίλια”, αυτά!

 

Όπως και να έχει, όσο πιο πολλή ώρα συζητάτε με κάποιον-α διαδικτυακά τόσο πιο πολύ “τρέφεται’, συντηρείται την επικοινωνία, άρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να “βγείτε” από την εν λόγω συνομιλία, αλλά και πιο εύκολο αυτή να αποδυναμωθεί.

 

Ό,τι και να κάνετε το texting έχει αντικαταστήσει τα λόγια και τα emojis τις αντιδράσεις μας! Είναι μια λούπα και πριν 25 χρόνια δε θα μπορούσαν να διανοηθούν το πώς επικοιωνούμε πλέον (ούτε να καταλάβουν τις μισές λέξεις από αυτές που χρησιμοποιούμε είτε σε γραπτό είτε σε προφορικό λόγο). ]