516: Το χάπι του μέλλοντος που θα αντικαταστήσει τη φυσική άσκηση!

Στις μέρες μας είναι σύνηθες εώς κι αυτονόητο να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες και να κοιμόμαστε λιγότερες, με τις προσωπικές σχέσεις να επικρέμονται σαν προσωπική ανάγκη, σαν ανάγκη για βελτίωση, να έχουν γίνει ένα κατεπείγον που συμπιέζεται χρονικά και στο οποίο απομένουν ελάχιστες έως λίγες ουσιαστικές ώρες που να μπορούμε να αφιερώσουμε.

 

Δεν είναι τυχαίο που “κυνηγάμε” οποιοδήποτε πρόγραμμα δίαιτας ή γυμναστικής που θα μας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε χρόνο dt, που θα μας επιτρέπει να κινηθούμε μέσα στη μέρα, να τακτοποιούμε τις δουλειές μας, να οργανώνουμε τα ραντεβού μας και τα επαγγελματικά deadlines αλλά παράλληλα να πετυχαίνουμε και το στόχο μας. Και εννοείται πως όλο αυτό καταλήγει σε ένα φιάσκο γιατί δεν είναι αλήθεια πως μπορείς να τρως ό,τι τραβάει η όρεξη σου και να χάσεις κιλά για παράδειγμα, όπως δεν είναι αλήθεια ότι μετά από ένα μπουκάλι ουίσκι μπορείς να οδηγήσεις (τ’ότι κάτι μέσα σου σου λέει ότι μπορείς, είναι μια άλλη συζήτηση).

 

Επιστήμονες από την Καλιφόρνια καινοτομούν και έχουν να προτείνουν κάτι όσον αφορά στη δίαιτα και τις επιλογές διατροφής.

 

Το 516 είναι “η άσκηση σε ένα χάπι”, λέει ο Ronald Evans, που διεξάγει την πρώτη έρευνα στο Ινστιτούτο Salk Βιολογικών Μελετών στην Καλιφόρνια. Αλλά πριν ενθουσιαστείτε με τη δυνατότητα του εν λόγω χαπιού να αντικαταστήσει την εξαντλητική εκγύμναση και σωματική άσκηση, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 516.

 

 

171106_r30843web.gif

 

 

 

Τι είναι το 516;

 

Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε με μια χημική ένωση που ονομάζεται 516 περίπου μια δεκαετία τώρα. Νομίζουν ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν το σώμα σας να απολέσει το λίπος του, αντί για τους υδατάνθρακες μεταβάλλοντας τα σήματα που τα γονίδιά σας στέλνουν στους μύες σας.

 

 

Πώς λειτουργεί;

 

Όλοι καθορίζουμε την άσκηση ως σωματική δραστηριότητα που καίει θερμίδες και χτίζει τους μυς. Αλλά αν το καλοσκεφτείτε, η άσκηση απλώς ενεργοποιεί μια χημική διαδικασία σε μοριακό επίπεδο που μας βοηθά να χάσουμε βάρος και να δυναμώσουμε. Έτσι αυτά τα χάπια προσπαθούν να ενεργοποιήσουν αυτή τη διαδικασία χωρίς άσκηση.

 

Γιατί;

 

Επειδή η άσκηση είναι πολύ, πολύ καλή για σας, και υπάρχουν άνθρωποι που σωματικά δεν μπορούν να κάνουν. Σκεφτείτε τους τραυματίες, τους ανθρώπους με γενετικές διαταραχές ή ανωμαλίες που τους εμποδίζουν να χτίζουν μύες, τους ηλικιωμένους και τους παχύσαρκους. Με το 516, θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα οφέλη από τη φυσική άσκηση που όμως δεν μπορούν να κάνουν.

 

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.

 

Το χάπι 516 βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο. Σε μια προηγούμενη μελέτη που έγινε με ισχυρότερη δοσολογία 516 από αυτή που ερευνάται αυτή τη στιγμή, τα πειραματόζωα -ποντίκια είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο. Στην πραγματικότητα με τη λήψη αυτού του χαπιού αλλάζουν γενετικά και μοριακά τα σήματα στο σώμα σας. Φυσικά ελλοχεύουν κίνδυνοι.

 

Οι πειραματικές εκδόσεις του 516 είναι στην αγορά για λίγο διάστημα τώρα και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των κατασκευαστών μυών και των αθλητών, οδηγώντας σε απαγόρευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

 

Όσον αφορά τις εγκριθείσες με την επιστήμη εκδόσεις του 516, υπάρχουν ακόμη δοκιμές που πρέπει να διεξαχθούν. Αυτή τη στιγμή, η FDA δεν πρόκειται να εγκρίνει το χάπι 516 επειδή δεν θεωρεί ότι η αδυναμία άσκησης ως κάποια ασθένεια που έχει ανάγκη από “φάρμακο”.

 

Έτσι, για την ώρα, οι επιστήμονες απευθύνονται σε νέους με μυϊκή δυστροφία Duchenne - άτομα με πραγματική ανάγκη. Εάν το 516 μπορεί να τους ωφελήσει, τότε το FDA θα είναι πολύ πιο πιθανό να το εγκρίνει για ευρύτερη χρήση.

 

Εν τω μεταξύ...

 

Το 516 είναι αρκετά μπροστά μας, έχουν να εκτελεσθούν πολλές δοκιμές για να φτάσει στα ράφια του φαρμακείου σας. Μέχρι τότε, ο μόνος τρόπος για να πάρετε όλα αυτά τα εκπληκτικά οφέλη από την άσκηση είναι να ασκείστε με το φυσικό και ωραίο-παρ’ ότι κουραστικό-τρόπο!