Skip to main content

To Veisalgia, ο ιατρικός όρος για το hangover (και όμως υπάρχει) προέρχεται από τη νορβηγική λέξη kveis (αδυναμία κραιπάλης) και την ελληνική λέξη algia (άλγος-πόνος). Ακριβής περιγραφή για την δυσαρέσκεια (φυσική, σωματική, ψυχολογική)-agony που ακολουθεί την καταχρηστική κατανάλωση. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά πέρασες ένα βράδυ και πόσο καλά αισθάνθηκες παροδικά, το να πίνεις παραπάνω απ’το…κανονικό είναι συνταγή καταστροφής!

 

Ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία για το hangover υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να αποφύγετε τις ημικρανίες, τις κεφαλαλγίες, τη…διάρροια και πολλά άλλα ευχάριστα επακόλουθα μιας βραδιάς αλκοόλ,

 

Απλά σκεφτείτε πως ό,τι υγρά καταναλώνετε μέχρι και όταν θα φτάσει η στιγμή που θα αποφασίσετε να πιείτε, συμβάλλουν καθοριστικά στο πώς θα νιώσετε την επόμενη μέρα.

 

Αυτά είναι μερικά από τα λάθη που κάνετε και μετά σας προδίδουν:

 

Πίνετε σφηνάκια

Το αλκοόλ είναι αλκοόλ, αλλά εάν πιείτε μια μπύρα σε 40 λεπτά και ένα σφηνάκι ουίσκι σε τέσσερα δευτερόλεπτα, το ουίσκι εισέρχεται στο σύστημά σας πολύ πιο γρήγορα”, λέει ο Bill Krauss, LCSW, διευθυντής προγράμματος του McLean’s Ambulatory Treatment Center στο Naukeag.

 

Το σώμα σας μπορεί να επεξεργαστεί/ μεταβολίσει περίπου ένα ποτό την ώρα. Εάν πίνετε περισσότερο από αυτό, κινδυνεύετε να αφυδατωθείτε, πράγμα που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πρωινή μιζέρια. Ρίξτε το ρυθμό που πίνετε και συνοδεύστε το ποτό σας με ένα ποτήρι νερό.

 

 

images_0.jpg

 

Πίνετε το λάθος ποτό

Μια σημαντική μελέτη που έγινε το 1970, συνέδεσε τα congeners (τις «κακές ουσίες», προσμίξεις που παράγονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι οποίες ευθύνονται για τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα του ποτού που πίνετε), με τα σκληρά hangover. Από τότε οι ερευνητές αποδίδουν το aftermath του αλκόολ σε πιο σκούρα ποτά όπως κόκκινο κρασί, μπέρμπον, ουίσκι, τα οποία τείνουν να είναι υψηλά σε συγγενείς.

 

Είναι πιθανό πως τα congeners παίζουν ρόλο στην πρόκληση φλεγμονής, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, ενώ τα congeners παραμένουν στο σύστημά μας, παρατείνοντας τη δυσάρεστη αίσθηση.

 

Ενώ τα ποτά, όπως το λευκό κρασί, το ρούμι, το τζιν και η βότκα περιέχουν λιγότερες επιβλαβείς ουσίες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα καλύτερα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol and Alcoholism βρήκε ότι το CO2 στη σαμπάνια μπορεί να επιταχύνει την απορρόφηση του ποτού, πράγμα που σημαίνει ότι θα μεθύσετε πιο γρήγορα και ίσως το πρωί το νιώσετε περισσότερο.

 

Συνδυάζετε ποτά

 

Εάν καθ’όλη τη διάρκεια της βραδιάς, καταναλώνετε το ίδιο ποτό, μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες να αισθανθείτε «ετοιμοθάνατοι» την επόμενη μέρα! Εάν ξεκινήσετε με μία μπύρα που έχει συγκεκριμένες γεύσεις, ζυμώσεις και congeners και έπειτα πιείτε ένα σφηνάκι ουίσκι που περιέχει μεθανόλη, ο οργανισμός σας θα αντιδράσει διαφορετικά σε κάθε ένα απ’αυτά, οδηγώντας σας σε χειρότερα και διαφορετικά συμπτώματα, σε συνάρτηση με το τι πίνετε και πώς αντιδρά το σώμα σας σε αυτό.

 

 

1218booze.jpg

Ήπιατε αλκόολ και μόνο

 

Επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό, είναι σημαντικό να ενυδατωθείτε. Όταν είστε νηφάλιοι, η αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) λειτουργεί για να αποτρέψει την παραγωγή ούρων, δίνοντας εντολή βασικά στα νεφρά σας να διατηρήσουν το νερό.

 

Ωστόσο το ποτό στην πραγματικότητα καταστέλλει την απελευθέρωση του ADH, ώστε να πρέπει να ουρείτε πιο συχνά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

 

Συμπληρώνοντας ηλεκτρολύτες ενώ πίνετε (εάν αναμιγνύετε ποτά με νερό και δισκία ηλεκτρολυτών όπως τα Nuun θα σας κρατήσει ενυδατωμένο και θα μειώσετε την πιθανότητα ενός μαυρίσματος.

 

 

Δεν έχετε φάει τίποτα όλο το βράδυ

 

Είναι απλό κι εύκολο να το θυμάστε: Να τρώτε και πριν και κατά τη διάρκεια που πίνετε αλκόολ. Ένα πλήρες στομάχι αμβλύνει την απορρόφηση αλκοόλ, ενώ επιβραδύνει την πέψη του ποτού.

 

 

b8735c05b0ec399d_shutterstock_137407349.jpg

 

Πίνατε κυριολεκτικά όοοολο το βράδυ

 

Το να πίνεις κάθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης ύπνου, της μελατονίνης, που σημαίνει ότι θα δυσκολευθείτε όχι μόνο να κοιμηθείτε, αλλά και να μείνεις ξύπνιος. Μπορείτε να αφήσετε μία ώρα χρόνο στον εγκέφαλο και στο σώμα σας, δώστε αρκετό χρόνο ώστε ο οργανισμός σας να μεταβολίσει το αλκόολ και τα παράγωγα του πριν πάτε για ύπνο. Μια ώρα περίπου είναι καλά.