Skip to main content

Πως θα καταλάβετε ότι το κρασί είναι καλό ή σας ταιριάζει; Πώς πρέπει να πίνετε το κρασί; Ιδού 7 απλές συμβουλές που θα σας οδηγήσουν στον κόσμο του  κρασιού:

Αν δεν είστε σίγουροι, ξεκινήστε από τα γλυκά

Όσοι έχουν συνηθίσει να πίνουν χυμούς, αναψυκτικά, ice tea κ.ο.κ., θα ήταν καλή ιδέα να ξεκινήσουν με ένα γλυκό κρασί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, έτσι ώστε η μετάβαση να είναι πιο εύκολη. Το Μοσχάτο είναι το τέλειο «εισαγωγικό» κρασί, καθώς έχει ελαφριά και γλυκιά γεύση, θυμίζοντας χυμό.

Δοκιμάστε το τουλάχιστον 5 φορές

Υπάρχουν διάφορα είδη κρασιού –κόκκινο, λευκό, ροζέ, αφρώδες… Το καθένα ταιριάζει με διαφορετικές γεύσεις και σε συγκεκριμένα γούστα γι’ αυτό δοκιμάστε ένα συγκεκριμένο είδος τουλάχιστον 5 φορές, από διαφορετικές ετικέτες και περιοχές, καθώς κάθε μπουκάλι κρασί έχει τη δική του, ξεχωριστή γεύση και άρωμα.

Ανακινήστε, μυρίστε, πιείτε

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κάποιος κρασί είναι αργά, έτσι ώστε να εντρυφήσει σε όλα τα στάδια γεύσης του. Πρώτα ανακινείστε λίγο το ποτήρι κυκλικά για να βγάλετε τα αρώματα και στη συνέχεια μυρίστε το. Κοιτάξτε το χρώμα του και πιείτε μια γουλιά. Όταν το γεύεστε, επικεντρώστε στην αρχική γεύση που αφήνει στη γλώσσα σας κι ύστερα στην επίγευση.

Αφήστε για λίγο τον κανόνα «κόκκινο κρέας/κόκκινο κρασί, άσπρο κρέας/λευκό κρασί»

Οι περισσότεροι προτιμούν να συνοδεύουν το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί και τα ψαρικά με λευκό κρασί, όσοι, όμως, δεν αισθάνονται το ίδιο, δεν πρέπει να καταπιέζονται. Δείτε τα παραπάνω περισσότερο σαν προτάσεις κι όχι κανόνες και βρείτε μόνοι σας ποιο κρασί σας ταιριάζει με την κάθε γεύση.

Προτιμήστε το σε θερμοκρασία δωματίου

Αντί να σπαταλάτε χρόνο στους «κανόνες» για το ποιες τροφές ταιριάζουν με κάθε κρασί, αφοσιωθείτε στο να το διατηρήσετε και να το καταναλώσετε σε θερμοκρασία δωματίου, ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό, αλλά γύρω στους 15-20 βαθμούς Κελσίου. Αν έχετε αφήσει κόκκινο κρασί στο ψυγείο για καιρό, βάλτε το σε ένα ποτήρι, κρατήστε το και αφήστε τη θερμοκρασία των χεριών σας να ζεστάνει το κρασί. Έπειτα ανακινήστε το και πιείτε.

Φυλάξτε το σωστά

Αν προτιμάτε να πίνετε το κρασί σας στο ζεστό και οικείο περιβάλλον του σπιτιού σας, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο και όσον αφορά τη φύλαξή του. Θυμηθείτε ότι για τα κόκκινα κρασιά η ιδανική θερμοκρασία είναι 4-8 βαθμοί Κελσίου και για τα άσπρα 12, σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος, χωρίς φως και χωρίς δονήσεις.

Μην πίνετε πολύ

Η κατανάλωση κρασιού για να παραμείνει μια διασκεδαστική και γευστική εμπειρία, χρειάζεται μέτρο. Αν πίνετε πολύ, δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε, να γευτείτε πραγματικά το κρασί και να το εκτιμήσετε.

Πηγή