Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου βρίσκεται στην Κολομβία!

0
3147

Το πάρκο Serranía de Chiribiquete της Κολομβίας επεκτάθηκε επισήμως σε 4,3 εκατομμύρια εκτάρια, καθιστώντας το το μεγαλύτερο προστατευόμενο τροπικό δάσος σε εθνικό πάρκο!

 

Έχει επίσης ανακηρυχθεί ως τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε αναγνώριση της “εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας” της για τη φύση και τους ανθρώπους. Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Juan Manuel Santos ανακοίνωσε για πρώτη φορά την επέκταση του πάρκου κατά 1,5 εκατομμύρια εκτάρια τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας την αποκατάσταση δεκαετιών κοινών προσπαθειών διατήρησης από περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του WWF και της κολομβιανής κυβέρνησης. “Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την προστασία των βασικών οικοσυστημάτων στην Κολομβία”, δήλωσε ο Mary Lou Higgins, Διευθυντής του WWF-Κολομβία. “Αυτό είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τον Αμαζόνιο και για τη διατήρηση των δασών παγκοσμίως. Η επέκταση και η αναγνώριση αυτού του μοναδικού τόπου ως χώρου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διαφύλαξή του για τις μελλοντικές γενιές“.

 

Τοποθετημένο στην καρδιά του Αμαζονίου της Κολομβίας, το πάρκο Serranía de Chiribiquete είναι ένα ζωντανό hotspot βιοποικιλότητας που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυτικής ποικιλομορφίας στο βόρειο Αμαζόνιο και φιλοξενεί χιλιάδες είδη – πολλά από τα οποία απειλούνται – , γιγάντιες ενυδρίδες, γιγαντιαίες μαρκαρίδες, μαυροπράσινους πιθήκους, ιαγουάροι και το είδος “σμαραγδένιο κολιμπρί” του Chiribiquete, το μοναδικό ενδημικό είδος του Αμαζονίου της Κολομβίας.

 

4306_cesar_david_martinez.jpg

 

 

Εκτός από τη μοναδική βιοποικιλότητα, η προστατευόμενη περιοχή είναι πολιτιστικά σημαντική για τις αυτόχθονες κοινότητες και περιέχει ένα από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και πιο πυκνά αρχαιολογικά εικονογραφικά συγκροτήματα στην Αμερική. Πενήντα τοιχογραφίες αποτελούμενες από περισσότερες από 70.000 αρχαίες ζωγραφιές που απεικονίζουν ζώα, κυνήγι, μάχη και χορό – περίπου 20.000 ετών – μπορούν να βρεθούν στους πολλούς βραχώδεις σχηματισμούς της περιοχής, που ξεκινούν από το πυκνό δάσος.

 

0593_cesar_david_martinez.jpg

Το πάρκο είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1989 και είναι η ένατη παγκόσμια κληρονομιά στην Κολομβία, η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο μετά τη Βραζιλία. Ο νέος επαναπροσδιορισμός του Chiribiquete θα συμβάλει στην ενίσχυση της προστασίας γύρω από το πάρκο, παρέχοντας κρίσιμα αποθέματα κατά της αποψίλωσης σε όλους τους βασικούς άξονες της Αμαζονίας.

 

Προστασία του μέλλοντος του Chiribiquete

 

Τα τελευταία χρόνια, οι κλιματικές αλλαγές και η αποψίλωση των δασών από τη διεύρυνση της γεωργικής παραγωγής, την κερδοσκοπία της γης και την παράνομη εξόρυξη ξυλείας που οφείλεται κυρίως σε πολιτικές αναταραχές υπήρξαν ποτέ απειλές για τα δάση της Κολομβίας. Το 66% της αποψίλωσης της χώρας παρατηρείται τώρα στον Αμαζόνιο – μία από τις 11 περιοχές του κόσμου που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αποδάσωσης. Οι εμπειρογνώμονες του WWF εκτιμούν ότι αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις αποψίλωσης, περισσότερο από το ένα τέταρτο του δάσους του Αμαζονίου θα χαθούν έως το 2030.

 

Για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή και να εξασφαλιστούν οι φυσικοί πόροι στο ζωτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Κολομβίας τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση της Κολομβίας εργάζεται για τη διαχείριση της Chiribiquete με πρωτοβουλία Heritage Colombia. Υποστηριζόμενη από το WWF, το Ίδρυμα Gordon και Betty Moore, το Ταμείο Προστατευόμενων Περιοχών και Βιοποικιλότητας, η Κοινωνία της Διατήρησης της Άγριας Ζωής (WCS), η Conservation International και η αρχική χρηματοδότηση από τη γερμανική κυβέρνηση, η Heritage Colombia είναι μια πρωτοβουλία χρηματοδότησης έργων για τη διαρκή (PFP) που χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο μηχανισμό χρηματοδότησης για την αύξηση της έκτασης γης στις προστατευόμενες περιοχές της Κολομβίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η γη διέπεται σωστά.

 

“Μου αρέσει να σκέφτομαι την κληρονομιά της Κολομβίας ως”πάρκα για την ειρήνη και ειρήνη για τα πάρκα”, δήλωσε ο Higgins. “Η καλύτερη διαχείριση και διακυβέρνηση των πάρκων θα βοηθήσει όχι μόνο στην ειρήνευση της χώρας, αλλά και η ειρήνη στη χώρα θα συμβάλει επίσης στη διασφάλιση της υγείας των πάρκων μας για τις επόμενες γενιές”.