Ο Πάνος Κανατσούλης θέλει να ξαναέρθεις στο μπαρ του

0
1569

Μιλήσαμε με τον καλύτερο Έλληνα bartender για το 2017 και εκπρόσωπο της χώρας στον παγκόσμιο διαγωνισμό WORLD CLASS Bartender of the Year 2017. Ιδού τι μας είπε.

 

Δώσε μας ένα μίνι βιογραφικό, τα βασικά ποιος, πότε, που, που θες να ξέρει ο κόσμος για σένα!

Ονομάζομαι Παναγιώτης Κανατσούλης, γεννήθηκα στην Αθήνα, σπούδασα Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιολογικών Ευρημάτων αλλά όπως βλέπετε ασχολήθηκα με το χώρο του μπαρ. Ξεκίνησα να βρίσκομαι πίσω από τις μπάρες πριν 10 χρόνια περίπου. Το πρώτο μπαρ που δούλεψα ήταν ο “Alekos” στη Μητροπόλεως και μετά στο καλοκαιρινό μπαρ στον Κάλαμο (2005).  Μετά από κάποια χρόνια στην Αθήνα αποφάσισα να φύγω και να πάω στο Ντουμπάι και πιο συγκεκριμένα στο “Zuma”, και να δουλέψω μαζί με την ομάδα του Jimmy Barrat. Μετά από 3 χρόνια στο Ντουμπάι γύρισα Ελλάδα και όπως ήταν φυσικό εντάχθηκα στην ομάδα των “Clumsies”, και ξεκινήσαμε μαζί το πρώτο pop up bar με θέμα το Μεξικό (Palmitas). Και συνεχίζω στο “Clumsies” τώρα.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη δική σου δουλειά;

Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να κάνεις τον πελάτη σου να φύγει ευχαριστημένος από το μπαρ σου, και να μπορέσεις να τον κάνεις να ξαναέρθει. Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το να έχεις τακτικούς πελάτες στο μπαρ σου (regular guests). Και αυτό γίνετε με χαμόγελο, ευγένεια, και σωστή φιλοξενία. Ας μην ξεχνάμε ότι η φιλοξενία γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι κάτι που το μάθαμε από την οικογένεια μας, ας το μεταδώσουμε και εμείς σε κάποιους άλλους.

 

Ποιος είναι ο δικός αγαπημένος bartender και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση γιατί υπάρχουν πολλοί, και δεν θέλω να αφήσω κάποιον απ’ έξω. Θα σου πω με αυτόν που έχω και την πιο στενή προσωπική σχέση. Και αυτός είναι ο Άλεξ Κρατένα. Ένας πολύ χαρισματικός bartender, με πολλές γνώσεις πάνω στα αποστάγματα, πολύ έξυπνες ιδέες και γενικά κοιτάει μπροστά και βλέπει πια είναι τα cocktail trends και δημιουργεί έξυπνα μενού.

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έδωσε κάποιος;

Η καλύτερη συμβουλή ήρθε από ένα φίλο στο Ντουμπάι που δουλεύαμε μαζί και ήταν η εξής:

«Κάνε υπομονή και όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Προσπάθησε να ρουφάς σαν σφουγγάρι ότι βλέπεις εδώ και όλα θα γίνουν. Και από τότε έγιναν πολλά στη ζωή μου, άλλαξαν πολλά και ελπίζω σε περισσότερα

Που πας για ποτό και που για φαγητό; Τι παραγγέλνεις;

Για φαγητό πάω παντού, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο τύπο φαγητού. Τρώω τα πάντα, δεν έχω θέμα. Και για ποτό πάω παντού αν και προτιμώ να μην πολύ βγαίνω στα ρεπό μου. Θέλω να ξεκουράζομαι λίγο και να αποφεύγω την πολύ φασαρία. Προτιμώ να πάω για ένα φαγητό και να πιώ ένα περιποιημένο ποτό.

 

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχουν ζητήσει; Πως αντέδρασες;

Virgin Margarita, και γέλασα πολύ. Γιατί βασικά ζήτησε χυμό λάιμ και σιρόπι αγαύης, οπότε δεν έβγαινε και πολύ νόημα να φτιάξω κάτι τέτοιο.

 

Εσύ δουλεύεις όταν οι άλλοι διασκεδάζουν. Περιέγραψε μας τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου.

Αυτό δεν με πειράζει γιατί είναι επιλογή μου, και να σου πω είναι και αυτό που με έκανε να ξεκινήσω την δουλειά αυτή. Πιο πολύ ήταν γιατί ήθελα να είμαι έξω και να είμαι μαζί με κόσμο παρά για να βγάζω το έξτρα χαρτζιλίκι. Καμιά φορά βλέπω τον κόσμο που είναι στριμωγμένος μέσα στα μπαρ και αναρωτιέμαι αν πραγματικά διασκεδάζουν, δεν ξέρω τελικά αν διασκεδάζουν. Γενικά οι σκέψεις είναι πάντα θετικές, γιατί πίσω από το μπαρ βλέπεις τον κόσμο, μπορείς να τον ψυχολογήσεις, να κόψεις φάτσες που λέμε και εμείς. Γενικά το βράδυ είναι ωραία, ο κόσμος βγαίνει να διασκεδάσει και αφήνει τις περισσότερες φορές τα προβλήματά του πίσω.

 

Μοχίτο ή Καϊπιρίνια;

Gin Tonic ή Tommy’s Margarita.

 

Δώσε μας μια συνταγή που είναι πολύ Πάνος Κανατσούλης!

Bourbon whiskey infused κατσικίσιο τυρί, βερμούτ μαγειρεμένο με αποξηραμένα συκαλάκια, λικέρ από ελληνικά βότανα και κονιάκ. Το κάνουμε στιρ, σερβίρουμε σε μαρτίνι ποτήρι και γαρνίρουμε με κρίταμο.