Γιατί το Facebook θέλει να έχει τις "πορνογραφικές" σου φωτογραφίες;

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Facebook ξεκίνησε την πρώτη πιλοτική εμπειρία της στην Αυστραλία σε σχέση με αυτό το θέμα: ζήτησε από τους χρήστες του να φορτώσουν στην πλατφόρμα της τις ερωτικές φωτογραφίες και τα βίντεο που είχαν στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους.

 

Το αποτέλεσμα; Τους έφερε όλους εξαπήνης!. Ήταν πραγματικό; Επρόκειτο για κάποιο είδος ιού που προσπαθούσε να συλλέξει τα πιο σκοτεινά μυστικά μας; Μάλλον όχι.

 

Η εταιρεία του Mark Zuckerberg θέλει να αποφύγει το ανέβασμα ακατάλληλων φωτογραφιών και εικόνων στο Facebook, όπως το Instagram ή το Messenger. Όχι μόνο αυτό, αλλά και το να τις μοιραστεί (κάποιος χρήστης) μέσα από την πλατφόρμα.

 

Ωστόσο για να συμβεί αυτό, πρέπει να έχετε αυτά τα έγγραφα εκ των προτέρων, έτσι ώστε ο διακομιστής να εντοπίσει ότι προσπαθείτε να μεταφορτώσετε αυτές τις εικόνες από άλλο σημείο του δικτύου και να το αποφύγετε.

 

Μια τέτοια “τακτική” είναι αυτό που είναι γνωστό στο Διαδίκτυο ως "πορνογραφική εκδίκηση": ένας χρήστης εκμεταλλεύεται τα πορνογραφικά ή ερωτικά αρχεία που έχει καταγράψει με τον πρώην σύντροφο του-της, για να “δωροδοκήσει” ή να “αμαυρώσει” τη φήμη του στο Διαδίκτυο, βάζοντας της ένα τέλος. Για να αποφευχθεί αυτό, το Facebook θέλει να βοηθήσει με αυτό το νέο σύστημα.

 

Η λειτουργία είναι απλή: αφού ο χρήστης αποφασίσει τις εικόνες που θέλει να προστατεύσει, τις μεταφορτώνει σε ένα ειδικό τμήμα του Facebook, όπου μια ομάδα ανθρώπων εκπαιδευμένων για το σκοπό αυτό πρέπει να τις ταξινομήσει και να τις “οργανώσει” κάτω από μια διαδικασία/λειτουργία που ονομάζεται "hashing" όπου η εικόνα/φωτογραφία γίνεται ένας αριθμητικός κώδικας στον οποίο δεν μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση.

 

Μετά τις πρώτες δοκιμές στην Αυστραλία, η εταιρεία ξεκινά να το δοκιμάζει και σε άλλες χώρες όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Ωστόσο ο κόσμος παραμένει σκεπτικός και ακόμη περισσότερο από τότε που το ίδιο το Facebook υπέστη την κλοπή προσωπικών λογαριασμών από την Cambridge Analytica.

 

Οπότε, εάν υπάρχουν ακόμα άτομα που δεν ανεβάζουν φωτογραφίες τους στο Facebook ... θα το κάνουν με γυμνές ή “πορνογραφικές” φωτογραφίες ή βίντεο;