Έλληνας τενίστας διαπρέπει στο εξωτερικό!

0
609

O Στέφανος Τσιτσιπάς συνεχίζει να μας κάνει υπερήφανους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δείχνοντας πως δεν υπάρχουν όρια! Ο εξαιρετικά ταλαντούχος Έλληνας τενίστας επιβλήθηκε του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης των Juniors, Andrey Rublev, με 6-4, 7-5, και προκρίθηκε στον τελικό του Orange Bowl! Ο Στέφανος, στο μεγαλύτερο ραντεβού της καριέρας του, θα επιχειρήσει να γίνει ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία που θα κατακτήσει το σπουδαίο τουρνουά της ITF.

Προσήλωση, πάθος, συγκέντρωση και μαχητικότητα. Τίποτα από όλα αυτά δεν έλειπε από τον σημερινό αγώνα του Στέφανου, που ενδέχεται να ήταν και ο καλύτερος στη σύντομη, αλλά ήδη αξιοσημείωτη καριέρα του. Ο 16χρονος αθλητής μας απέδειξε πως δε γνωρίζει τη λέξη “όριο” και νίκησε με 2-0 σετ το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης της ITF, Andrey Rublev.

Στον αυριανό τελικό, ο Στέφανος δίνει ραντεβού με την ιστορία. Θα αντιμετωπίσει τον Αμερικανό Stefan Kozlov, Νο2 στο ταμπλό και Νο4 στον κόσμο. Ο 16χρονος Kozlov κέρδισε τον Reilly Opelka με 6-2, 3-6, 6-1. Είναι ένας παίκτης που έχει αγωνιστεί σε δύο τελικούς Grand Slam φέτος, στο Australian Open και στο Wimbledon.

Ο αγώνας του Τσιτσιπά με τον Rublev ήταν δυνατός από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο Στέφανος δεν έδειξε καμία διάθεση να μην κυνηγήσει τη νίκη, απέναντι σε έναν αντίπαλο που εκτός από έναν χρόνο μεγαλύτερος, είναι κάτοχος Grand Slam τίτλου στα Juniors και Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη.

Από νωρίς ο Στέφανος είχε προβλήματα και χρειάστηκε να σώσει break point για να κρατήσει το σερβίς του και να κάνει το 2-1. Στη συνέχεια οι δύο παίκτες έφταναν εύκολα ή δύσκολα μέχρι τα σερβίς τους και τελικά στο 10ο game ήρθε η ώρα του Στέφανου να απειλήσει. Ο εκπρόσωπός μας “χτύπησε” την καταλληλότερη στιγμή και με break έκλεισε το σετ με 6-4, για να βάλει “φωτιά” στον ημιτελικό, στο Plantatiοn της Φλόριντα.

Το 2ο σετ ήταν ακόμα πιο συναρπαστικό, αφού ο αγώνας εξελίχθηκε σε ρώσικη ρουλέτα και είχαμε πολλά breaks. Έγιναν breaks και στα πρώτα τρία games, δύο για τον Ρώσο και ένα για τον Τσιτσιπά, με τον Rublev να καταφέρνει να πιστοποιεί το προβάδισμά του για πρώτη φορά στο 4ο game, όταν και έκανε το 3-1 στο σερβίς του.

Ο Στέφανος δεν το έβαλε κάτω και ισοφάρισε σε 3-3, επιστρέφοντας δυναμικά στο σετ. Γρήγορα όμως ο Rublev ανέκτησε το προβάδισμά του και προηγήθηκε εκ νέου με break, στο 4-3. Ο Ρώσος έφτασε μέχρι και το 5-4, σερβίροντας για την ισοφάριση. Ο εκπληκτικός όμως Στέφανος, που προχθες γύρισε το 2ο σετ ενώ έχανε με 0-5 (!), δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα.

Με ένα ακόμα break back ισοφάρισε σε 5-5 και αργότερα κράτησε δύσκολα το σερβίς του, αφού χρειάστηκε να σώσει νέο break point. Στο 12ο game έγινε πολύ μεγάλη μάχη, με πολλές ισοπαλίες και πλεονεκτήματα. Ο Τσιτσιπάς ήταν αυτός που χαμογέλασε τελευταίος, αφού μετέτρεψε σε πόντο το 3ο του match point και πέτυχε τη σπουδαιότερη νίκη της καριέρας του μέχρι τώρα.

Μετά και από αυτό το επίτευγμα, ο Στέφανος δεν κάνει αισθητή την παρουσία του μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι μικρό επίτευγμα για κάποιον 16χρονο να φτάνει στον τελικό του Orange Bowl, τουρνουά της Grade A κατηγορίας της ITF, πόσο μάλλον όταν αυτός ο 16χρονος προέρχεται από την “φτωχή” παραγωγικά και χωρίς μεγάλη παράδοση στο άθλημα Ελλάδα.

Ο Τσιτσιπάς ισοφάρισε τη σπουδαία επίδοση του Πάρι Γεμουχίδη από το 2005. Ο Γεμουχίδης ήταν φιναλίστ στο ιστορικό τουρνουά της ITF πριν από 9 χρόνια, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο. Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει ο Στέφανος, να γίνει δηλαδή ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία που θα κερδίσει το τρόπαιο του Orange Bowl.

Τέλος, πολύ σπουδαίο θα είναι και το άλμα που θα πραγματοποιήσει ο 16χρονος στην παγκόσμια κατάταξη των Juniors. Τη Δευτέρα βελτίωσε το career high του και μπήκε στο Top100, για να φτάσει στο Νο91 του κόσμου, ενώ τώρα αναμένεται να “σπάσει” και το Top40! Βεβαίως ο αρχικός του στόχος, που ήταν να μπει στα κυρίως ταμπλό των Grand Slam το 2015, πρέπει να θεωρείται ήδη γεγονός.

Ακόμα και αν ηττηθεί στον αυριανό τελικό, με συνδυασμό και τα ονόματα που θα αποχωρήσουν (λόγω ηλικίας) από την κατάταξη της ITF, είναι θέμα χρόνου για τον Στέφανο να μπει στο Top25 στις αρχές της νέας χρονιάς!

Πηγή tennisnews.gr