Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πεις στην σύντροφο σου ότι την απάτησες;

Την έκανες την... απιστία και τώρα είσαι σε δίλημμα: Το θάβεις μέσα σου ή εξομολογείσαι τα πάντα; Σίγουρα είναι ένα περίπλοκο δίλημμα χωρίς να απαιτεί μια απόλυτη απάντηση που χωράει τα πάντα.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις στο κρεβάτι;!

"Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες σχετικά με το να είσαι ειλικρινής σε αυτό το θέμα", δηλώνει η Michele Weiner-Davis, θεραπεύτρια γάμων από το Κολοράντο. Για ορισμένα ζευγάρια, η ειλικρίνεια μπορεί να βοηθήσει το ξεκίνημα μιας αληθινής σχέσης, βασισμένη στην εμπιστοσύνη. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνους χωρισμούς.

Δες παρακάτω, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξομολογήσεις την αλήθεια και πότε όχι, αλλά και πως να ελαχιστοποιήσεις την ζημιά που μπορεί να προκληθεί και στους δυο σας, σύμφωνα με τους ειδικούς του θέματος.

Πότε πρέπει να εξομολογήσεις πως την απάτησες;

Σίγουρα όχι σε μια μικρή στιγμή αδυναμίας. Όταν βρίσκεσαι σε μια μακροχρόνια σχέση, ειδικότερα όταν αναπτύσσεις βαθιά συναισθήματα για τον σύντροφο σου, πρέπει το θέμα αυτό να συζητηθεί με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.

Κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις, συμβουλεύει η Dr. Tammy Nelson, θεραπεύτρια σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου The New Monogamy: Redefining Your Relationship After Infidelity.

Σκέφτεσαι όλη μέρα την γυναίκα με την οποία απάτησες την σύντροφο σου; Της λες τα πάντα από την τελευταία στιγμή που την είδες; Προσπαθείς κρυφά να την πάρεις τηλέφωνο ή να της στείλεις μήνυμα; Φαντασιώνεσαι πως χωρίζεις την σύντροφο σου για να κάνεις σχέση μαζί της;

Αν η απαντήσεις σου ήταν ΝΑΙ στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε πιθανόν να βρίσκεσαι σε έναν συναισθηματικό δεσμό μαζί της, δηλώνει η Nelson.  Η εξομολόγηση μπορεί να είναι πολύ σκληρή, όταν επενδύεις σε κάποιον άλλον που δεν είναι η σύντροφος σου. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο δεσμός σου μπορεί να είναι κάποιο σημάδι πως η σχέση σου αντιμετωπίζει προβλήματα και ψάχνεις να βρεις στο δεσμό σου όλα όσα δεν βρίσκεις στη σύντροφο σου. Για να μπορέσεις αρχικά να λύσεις το πρόβλημα, πρέπει να απαριθμήσεις όλα εκείνα που σε ενοχλούν στη σχέση σου και να τα συζητήσεις μαζί της.

Επίσης είναι σημαντικό να πεις την αλήθεια, αν η σύντροφος σου διαισθανθεί κάτι και σε ρωτήσει ευθέως αν την έχεις απατήσει. Με το να της πεις ψέματα και να την κάνεις να αισθανθεί τρελή και μόνο που σκέφτηκε κάτι τέτοιο, αυτό ονομάζεται αέριο φωταγώγηση (gas lighting), μια μέθοδος που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για εκείνη, διότι μπορεί να την κάνεις να αμφισβητήσει την ίδια της την αντίληψη.

Αν κάνεις κάτι τέτοιο, δημιουργείς μια κατάσταση από την οποία δύσκολα μπορείς να επανέλθεις. Τα καλά νέα όμως είναι πως αν είσαι ειλικρινής, η σχέση σου μπορεί επωφεληθεί: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το UCLA και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, οι παντρεμένοι που παραδέχονται πως έχουν απιστήσει τείνουν να χωρίζουν λιγότερο από εκείνους που κρατάνε την απιστία τους κρυφή.

Πότε ΔΕΝ πρέπει να πεις στην σύντροφο σου ότι την απάτησες;

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου θα ήταν καλύτερο να το κρατήσεις για σένα. Σκέψου το σενάριο. Η απιστία σου ήταν ένα μεμονωμένο συμβάν; Χρησιμοποίησες προστασία στο σεξ; Νιώθεις εντελώς μετανοιωμένος γι΄ αυτό; Μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου αν σου ξαναδοθεί η ευκαιρία;

Αν απάντησες ΝΑΙ στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε καλύτερα να κρατήσεις το στόμα σου (και το φερμουάρ σου) κλειστό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να πεις την αλήθεια στη σύντροφο σου μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσο χρειάζεται. Μπορεί εσύ να αισθανθείς καλύτερα με την εξομολόγηση σου, που επιτέλους έβγαλες το βάρος από μέσα σου, αλλά η σύντροφος σου πρέπει να αντιμετωπίσει την πικρή αλήθεια της απιστίας σου.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να θάψεις την αδιακρισία σου και να ξεχάσεις όλα όσα συνέβησαν. Αν θέλεις η σχέση σου να επιβιώσει, πρέπει να απαριθμήσεις τους λόγους πίσω από την απιστία σου, έτσι ώστε να μην μπεις στον πειρασμό να το ξανακάνεις.

Επίσης, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό θεραπευτή, έτσι ώστε να μπορέσεις να διαπιστώσεις τους λόγους που σε οδήγησαν στην απιστία αλλά και πως να το αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο τρόπο. Ίσως μετά, μπορείς να επεξεργαστείς καλύτερα την απόφαση σου  και να προχωρήσεις παρακάτω χωρίς να μοιραστείς το λάθος σου με τη σύντροφο σου.

Πως να πεις στην σύντροφο σου ότι την απάτησες

Αν έχεις αποφασίσει πως θέλεις να είσαι ειλικρινής μαζί της σχετικά με αυτό το θέμα, προσπάθησε να της το πεις με όσο πιο λιγότερο επώδυνο τρόπο γίνεται.

Κανόνας νούμερο ένα: Εστίασε στα λάθη σου και όχι στα δικά της.

Στα αρχικά στάδια της συζήτησης σας, οτιδήποτε πεις το οποίο μπορεί να ακουστεί σαν κατηγορία, σαν να της ρίχνεις το φταίξιμο για αυτό που έκανες, θα την κάνεις να αισθανθεί εξευτελισμό και θυμό, δηλώνει ο Jim Walkup, θεραπευτής σχέσεων από τη Νέα Υόρκη.

Απέφυγε δηλώσεις που την κατηγορούν όπως " Ποτέ δεν έχεις χρόνο για μένα" ή  "Σπάνια κάνουμε σεξ τώρα τελευταία".

Αντίθετα, προτίμησε δηλώσεις του τύπου: "Θέλω να σου εξομολογηθώ το λάθος μου επειδή θέλω να επαναφέρω την εμπιστοσύνη μεταξύ μας" ή "Έχω συνειδητοποιήσει το λάθος μου και το έχω μετανιώσει πικρά". Φρόντισε να κάνεις τη συζήτηση σας στο σπίτι και χωρίς τη συνοδεία αλκοόλ, το οποίο μπορεί να κλιμακώσει τα συναισθήματα σας.

Να είσαι προετοιμασμένος να μοιραστείς περισσότερες πληροφορίες μαζί της ακόμα και αν δεν το θέλεις. "Αν θέλει να μάθει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το λάθος σου, ρώτησε την αν πραγματικά θέλει να μάθει". Σεβάσου την όμως αρκετά για να της πεις πως αξίζει την αλήθεια και πως δεν πρόκειται να της κρύψεις το παραμικρό.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να μοιραστείς μαζί της ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με την σεξουαλική σου επαφή, διότι έτσι μόνο χειρότερα μπορείς να κάνεις τα πράγματα ανάμεσα σας.

Και επίσης μην πιστέψεις πως θα σε συγχωρέσει από τη μια στιγμή στην άλλη, διότι η διαδικασία επούλωσης για πολλά ζευγάρια μπορεί να πάρει ακόμη και 2 χρόνια, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Κατα τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, η υπομονή είναι το κλειδί. Ακόμη και αν σου αναφέρει το λάθος σου μέσα σε αυτό το διάστημα, φρόντισε να την ακούσεις με ηρεμία χωρίς να νευριάσεις.

Ένα ακόμη σημαντικό πράγμα για την επιβίωση της σχέσης σας είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό θεραπευτή σχέσεων ο οποίος θα σας βοηθήσει να χτίσετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

 

7 Πράγματα που ξεχωρίζουν το μέτριο από το τέλειο σεξ!