Skip to main content

Στην ιστορία της ανθρωπότητας το προπατορικό αμάρτημα χρεώνεται στην Εύα.

Στην ιστορία της σύγχρονης τεχνολογίας όμως ο άνθρωπος που “δάγκωσε το μήλο” και χάραξε τον καινούριο δρόμο για έναν ολόκληρο πλανήτη είναι ο Steve Jobs.

Η ιστορία του εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους, παρ’ ότι δεν συγκεντρώνει τα συνήθη χαρακτηριστικά του προσηνή ήρωα, που με τις ανδραγαθίες του ευεργέτησε την εξέλιξη του είδους.

Όμως ο κύριος “Bite that Apple” (δάγκωσε αυτό το μήλο) προέτρεψε σταδιακά έναν ολόκληρο πλανήτη να υποκύψει στην γοητεία του “απαγορευμένου”, που στην περίπτωσή του ήταν η απόλυτη ελευθεριότητα της τεχνολογίας.

Το όραμα του Steve Jobs περιελάμβανε το … ακατόρθωτο της εποχής: ένα νέο τρόπο σκέψης.

Πρέσβευε ότι η τεχνολογία θα αποτελέσει το … όπιο των λαών του μέλλοντος, προσφέροντάς τους όλες τις δυνατές κι αδύνατες (κάποτε) δεξιότητες για να επικοινωνούν, να ενημερώνονται, να διασκεδάζουν, να μορφώνονται, να ερωτεύονται, να εξερευνούν, να ταξιδεύουν, να μοιράζονται και να ρουφούν εν τέλη αχόρταγα όλο και περισσότερες δυνατότητες.

Αριστοτέλης Ωνάσης: Ο θρυλικός μεγιστάνας, οι έρωτες κι η αυτοκρατορία του (φωτοαφιέρωμα)

Ο Steve γεννήθηκε πριν από 61 χρόνια ακριβώς, στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 στο San Francisco.

Τον υιοθέτησαν αμέσως το ζεύγος Paul και Clara Jobs, χαρίζοντάς του το επίθετό τους.

Μετά τη βασική του εκπαίδευση παρακολούθησε μαθήματα στη γνωστή πλέον εταιρεία Hewlett-Packard και αμέσως μετά η εταιρία  τον προσέλαβε μαζί με τον φίλο του Steve Wozniak.

Το 1972 αποφάσισε να σπουδάσει στο Reed College στο Portland του Όρεγκον κι όταν επέστρεψε στην Καλιφόρνια το 1974 άρχισε να δουλεύει ως τεχνικός στην Atari.

Σκοπός του ήταν να αποταμιεύσει χρήματα για ένα ταξίδι στην Ινδία που θεωρούσε όνειρο ζωής. Κοινό σχέδιο με  τον Daniel Kottke που στη συνέχεια έγινε και ο πρώτος υπάλληλος της εμβληματικής Apple. 

Όταν κάποτε επέστρεψε από την Ινδία ο Steve ήταν ένας άλλος άνθρωπος.  Βαθιά επηρεασμένος από την φιλοσοφία των Ινδών ξύρισε το κεφάλι του και φόρεσε τα χαρακτηριστικά τους ρούχα ενώ παράλληλα άρχισε να αποξενώνεται από τον συνήθη κύκλο του.

Στους ελάχιστους πια φίλους του έλεγε μονότονα ότι οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονταν τον τρόπο σκέψης του. Την ίδια περίοδο ξαναγύρισε στην παλιά του δουλειά στην Atari όπου και ανέλαβε ένα project μαζί με τον Wozniak, για να φτιάξουν ένα νέο chip.

Φεύγοντας από την Atari, το 1976 άρχισε η … χρυσή εποχή της Apple (Apple Computer Inc).

Η έδρα της εταιρίας που ίδρυσαν οι δύο φίλοι και συνεργάτες ήταν ένα γκαράζ στην μικρή πόλη Λος Άλτος της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με την βοήθεια του επενδυτή και εκατομμυριούχου A.C. “Mike” Markkula. 

Σκοπός της ίδρυσης της Apple ήταν να φτιάξει ένας υπολογιστή που θα θεωρείται “προσωπικός” (η έννοια δεν υπήρχε καν). Κι έτσι έγινε. Η Apple έφτιαξε τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό υπολογιστή του πλανήτη, δίνοντας δυνατότητες σε μεμονωμένους χρήστες, τις οποίες είχαν την εποχή εκείνη μόνο οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις.  

Μετά το αρχικό επίτευγμα τον Απρίλιο του 1977, βγαίνει στην αγορά ο Apple II,  που για καιρό αφήνει τρελά κέρδη στην εταιρία των δύο φίλων. Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα .

Θα πουλάς ζαχαρόνερο ή θα αλλάξεις τον κόσμο;

Η ακμή της εταιρίας δημιούργησε την ανάγκη μίας καλής μεταγραφής, που θα της προσέδιδε κύρος και δημοσιότητα. Και τότε ο Jobs σκέφτηκε πως χρειάζεται μία εντυπωσιακή κίνηση.

Χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας του είναι το στιγμιότυπο της πρότασης που επέλεξε να κένει στον ίδιο τον John Sculley, πρόεδρο της Pepsi-Cola εκείνη την περίοδο, λέγοντας του τα εξής λόγια:

“Do you want to spend the rest of your life selling sugared water to children, or do you want a chance to change the world?”

Με αυτά τα λόγια τον έπεισε και ανέλαβε CEO της Apple από το 1983. Παράλληλα την ίδια χρονιά η Apple παρουσίασε τον υπολογιστή Lisa, τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα $10.000 δολάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρήσεις. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1984, και με τον Lisa να έχει αποτύχει εμπορικά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh, τον υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό και θα επαναπροσδιόριζε την επαφή ανθρώπου και μηχανής, εξασφαλίζοντας της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Παρόλα αυτά και ενώ ο Steve ήταν ένας χαρισματικός διευθυντής, ο σκληρός τρόπος διαχείρισης καθώς και κάποιες ριζοσπαστικές, οικονομικά ριψοκίνδυνες ιδέες που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων το 1984 καθώς και ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης των στελεχών να κορυφώνεται το 1985 με τον John Sculley, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να “εξορίσει” τον Steve και να τον κάνει να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Steve Jobs.jpg

Ήταν το τέλος του; Μάλλον όχι, καθώς όπως είπαμε ήταν ένα ιδιαίτερα έξυπνο και χαρισματικό άτομο, ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων. Με το που έφυγε από την Apple ίδρυσε την NeXT (NeXT Computer Inc), μια εταιρία που αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παρότι αποτυχημένοι εμπορικά, λόγω του υψηλού κόστους των μηχανημάτων, η εταιρεία συνέχισε να προσπαθεί μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90. Πλέον είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς τομείς όπου μπορούσαν να αντέξουν το κόστος αλλά και αφετέρου λόγω των καινοτόμων και πειραματικών νέων τεχνολογιών που ενσωμάτωναν στα συστήματα τους όπως ο πυρήνας Mach, το digital signal processor chip, τις θύρες Ethernet κ.α. Ακόμα η NeXT δημιούργησε το λειτουργικό NeXTSTEP, που αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X το 1996, όταν και αγοράστηκε από την Apple.

Βαγγέλης Βουλγαρίδης: Ο στυλάτος ηθοποιός που δεν έγινε ποτέ celebrity

Ενδιάμεσα ο Steve Jobs το 1986 αγόρασε την The Graphics Group που στη συνέχεια μετονομάστηκε PIXAR, η οποία άνηκε στην Lucasfilm computer graphics division, της εταιρεία που είχε βγάλει τις ταινίες Star Wars. Η PIXAR γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών, όπου σε συνεργασία με την Walt Disney Pictures ως διανομέα δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη τη ταινία Toy Story, μία ταινία που την έκανε γνωστή ως εταιρεία και απέφερε μεγάλα κέρδη στον Steve Jobs.

Τώρα ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο για να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία της Apple από όταν έφυγε ο Steve μέχρι και τα τέλη του 1996. Μεταξύ του 1985 και του 1992 η Apple κατείχε κυρίαρχη θέση στην αγορά προσωπικών υπολογιστών με γραφικό περιβάλλον. Οι υπολογιστές Macintosh αποτελούσαν μηχανήματα υψηλής ποιότητος και τιμής και ήταν ταυτόχρονα πολύ εύχρηστα. Το 1992 η Apple μεταπήδησε στη πλατφόρμα επεξεργαστών PowerPC σε συνεργασία με τις εταιρίες Motorola και IBM. Ωστόσο τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρίας, τόσο τεχνολογικά και λειτουργικά (παρωχημένο λειτουργικό σύστημα, έλλειψη στρατηγικών στόχων, αυξημένος ανταγωνισμός και απώλεια εσόδων) όσο και διοικητικά/πολιτικά (διαφωνίες μεταξύ στελεχών, αδυναμία λήψης βασικών αποφάσεων) έφεραν την Apple στα πρόθυρα πτώχευσης το 1996.Τότε ήταν που η Apple ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την NeXT για $429 εκατομμύρια σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νέο Mac OS. Τελικά μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις η Apple αγόρασε την ΝeXT τον Φεβρουάριο του 1997. Λίγο αργότερα ο Steve Jobs επέστρεψε στην εταιρία ως προσωρινός CEO.

Η επιστροφή του Steve στην Apple θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της εταιρίας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα τη κατάργηση του Apple Newton,του Cyberdog και του OpenDoc, την συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές και την εξασφάλιση της επένδυσης $100 εκ. από τη Microsoft και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια, η Apple γίνεται ξανά κερδοφόρα. Εκείνη η εποχή ήταν μία περίοδος τρόμου για τους εργαζομένους της Apple, καθώς όλοι φοβόντουσαν ότι θα χάσουν την δουλειά τους.

Από το 1998 και μετά η Apple διανύει μια νέα περίοδο ευημερίας. Υπό τη καθοδήγηση τόσο του Steve Jobs, όσο και των ομάδων που δημιούργησε (και εν μέρει έφερε μαζί του από τη ΝeXT) η Apple προχώρησε σε αναδιάρθρωση τόσο των υπολογιστών της όσο και του λογισμικού της. To 1998 παρουσίασε το iMac, ένα σχεδιαστικά πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο της απέφερε σημαντικά έσοδα. Το 2000 στο Macworld Expo ο Steve Jobs ανακοίνωσε και επίσημα πλέον τον τίτλο του ως μόνιμος CEO της Apple. Το 2001 η Apple παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το MacOS X το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001 ο Jobs έκανε μία ιδιαίτερα σημαντική επιχειρηματικά κίνηση στον χώρο της μουσικής. Αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Internet και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS). Στα μέσα του 2005 η Apple ανακοίνωσε τη πρόθεση της για χρήση επεξεργαστών Intel προς έκπληξη πολλών και την εγκατάλειψη της πλατφόρμας PowerPC με αιτιολογία την αργή πρόοδο εξέλιξης των επεξεργαστών από την IBM. Λιγότερο από 7 μήνες αργότερα η Apple παρουσίασε τον πρώτο υπολογιστή της με επεξεργαστή Intel (Macbook Pro)• τον ακολούθησαν νεώτερες εκδόσεις για όλες τις σειρές προϊόντων υπολογιστών της εταιρίας και τον Αύγουστο του 2006, όλοι οι υπολογιστές της Apple ήταν βασισμένοι σε επεξεργαστές της Intel, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρία. Τέλος παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Steve Jobs, στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και σήμερα αριθμεί μερικά εκατομμύρια φανατικών χρηστών παγκοσμίως.

Ο καρκίνος

Από το 1997, έχοντας κάτω από την ίδια μασχάλη δυο μεγάλα καρπούζια, την Pixar και την Apple άρχισε να εμφανίζει πέτρες στα νεφρά και άλλες παθήσεις. Τον Οκτώβριο του 2003 μια ουρολόγος του ζητάει να κάνει αξονική τομογραφία. Η σκιά ήταν όγκος. Προς μεγάλη φρίκη της γυναίκας του αποφάσισε να μην κάνει εγχείρηση. Δεν ήθελε να ανοίξουν το σώμα του. Έκανε βελονισμό, κατανάλωνε διάφορα βοτανολογικά σκευάσματα και αγωγές που έβρισκε μόνος του στο διαδίκτυο. Η άρνηση του κράτησε 9 μήνες. Εγχειρίστηκε το 2004. Αφαιρέθηκε μεγάλο μέρος του στομάχου και του εντέρου καθώς και το πάγκρεας. Επανήλθε στη δράση πιο ορεξάτος από ποτέ. Το iPod έσκιζε αλλά ο Jobs ήταν ακόμα διψασμένος. «Η συσκευή που μπορεί να μας φάει είναι το κινητό», προφήτευσε. Πλησίασε ανθρώπους της Motorola και της Cingular για να φτιάξουν από κοινού μια συσκευή. Ο Jobs μετά από κάθε συνάντηση ήταν έξαλλος. «Βαρέθηκα να ασχολούμαι με ηλίθιες εταιρείες», αποφάνθηκε, «θα το φτιάξουμε μόνοι μας». Οραματίστηκε την πολυαφική οθόνη κι αποκάλυψε το iPhone, το «Jesus Phone», όπως ονομάστηκε, το 2007.

Έως το 2008 ήταν σαφές ότι ο καρκίνος εξαπλωνόταν. Έχανε βάρος και πονούσε, επέμενε, όμως, στις προσωπικές του διατροφικές συνήθειες, όμως, απέκλειε το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης ήπατος.

Τον Μάιο του 2009 ένας νεαρός άντρας έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ο Steve δέχτηκε το συκώτι του, καθώς ήταν συμβατός δότης. Τον Μάιο του 2009 επέστρεφε στην Apple για να μας συστήσει το iPad τον Ιανουάριο του 2010. Η Wall Street Journal έγραφε: «την τελευταία φορά που δημιουργήθηκε τέτοιος σάλος για μια πλάκα, ήταν όταν είχε κάποιες εντολές γραμμένες πάνω της». Το iPad μεταμόρφωσε τα ΜΜΕ, τις εκδόσεις βιβλίων, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο. Ο Jobs δεν μπορούσε να χαρεί τη δόξα του, σκεφτόταν το iPad 2. Και έπρεπε να τα κάνει όλα τώρα. Δεν είχε άλλο χρόνο. Το καταλάβαινε. Το μόνο που κατάφερε, τελικά, να σχεδιάσει ήταν η επέτειος του γάμου του. Έκλεισε την ίδια σουίτα που πριν είκοσι χρόνια με την Powell ξεκινούσαν αυτό το ταξίδι δίνοντας της το παρακάτω: «δεν ξέραμε πολλά ο ένας για τον άλλον πριν είκοσι χρόνια. Μας καθοδηγούσε η διαίσθηση μας-με είχες θαμπώσει. Χιόνιζε όταν παντρευτήκαμε. Τα χρόνια πέρασαν, ήρθαν παιδιά, καλές στιγμές, δύσκολες στιγμές, αλλά ποτέ κακές στιγμές. Η αγάπη και ο σεβασμός μας άντεξαν και μεγάλωσαν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά μαζί και τώρα είμαστε πάλι εδώ στο σημείο όπου ξεκινήσαμε πριν από είκοσι χρόνια –μεγαλύτεροι, σοφότεροι- με ρυτίδες στο πρόσωπο και στην καρδιά μας. Τώρα γνωρίζουμε πολλές από τις χαρές, τα βάσανα, τα μυστικά και τα θαύματα της ζωής, κι είμαστε ακόμα μαζί. ακόμη νιώθω θαμπωμένος».

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Τζομπς παρουσίασε το iPad. Κατά το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Στις 24 Αυγούστου 2011, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Apple. Στην επιστολή της παραίτησής του, συνέστησε να τον διαδεχθεί ο επόμενος στην ιεραρχία, Τιμ Κουκ. Στις 5 Οκτωβρίου 2011 (μια μέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s, από την οποία ήταν απών) η Apple ανακοίνωσε ότι ο Τζομπς πέθανε. Ήταν 56 ετών.

Πηγές:

http://el.wikipedia.org/wiki/Apple

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%B2_%CE%A4%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%82

http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs#cite_note-sjfortune-12

http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs

http://en.wikipedia.org/wiki/Reed_College

http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Markkula

Βιβλίο “Apple Confidential. The real story of Apple Computer, Inc by Owen W.Linznayer” ISBN-13: 978-1886411289

Περιοδικό The Economist τεύχος 9-15 Ιουνίου 2007. Άρθρο “Apple and the art of innovation”.